TEST: 5 otázok, na ktorých sa musíte s partnerom pred svadbou zhodnúť. Ak neodpoviete rovnako, neberte sa

Ak uvažujete nad tým, že by ste sa usadili, pred týmto vážnym rozhodnutím by ste sa mali uistiť, že vy a váš partner máte rovnaký názor v oblastí financií. Otázky o peniazoch nie sú väčšinou ľahké a zábavné, musíte si však nimi prejsť. Sú to totiž peniaze, ktoré patria medzi hlavné dôvody rozvodov.

 

 

 

 

„Osobné financie sú vo väčšine prípadov z 90% o správaní a z 10% o matematike. Keď uvažujete o svadbe, myslím si, že toto číslo rastie – až na 95%, a to aj z emocionálnych dôvodov,“ hovorí Nick Holeman, finančný poradca. „S partnerom fungujete ako tím a vymýšľať efektívne stratégie by sa malo stať jednou z dôležitých súčastí vašich financií – oveľa viac než len rátanie, koľko vám ostáva, koľko si odložíte a koľko ste minuli.“

Holeman hovorí, že sú dva rozhovory, na ktoré by ste sa mali pripraviť: rozsiahla diskusia o financiách pred zasnúbením a dlhý rozhovor, keď sa rozhodnete vziať. Takže ešte pred tým, ako svojmu partnerovi poviete „áno“, odpovedzte si spoločne na týchto 5 otázok a zistite, na koľko sa vaše odpovede zhodujú.

 

  1. Aké sú vaše finančné ciele?
    Či je to kúpiť si vlastný dom alebo minúť peniaze na cestovanie, vaše predstavy a názory by sa mali zhodovať. „Niektorí ľudia majú veľmi odlišné názory na dôchodkové zabezpečenie, sporenie peňazí či narábanie s rodinným rozpočtom,“ hovorí Holeman. „Uistite sa, že ste na rovnakej vlne s vašimi finančnými cieľmi – že máte rovnaké predstavy o budúcnosti a vašom zabezpečení.“ Je lepšie sa vyhnúť konfliktom teraz, ako ich riešiť v manželskom zväzku.
  2. Aké sú vaše obavy z hľadiska financií?
    „Peniaze sú emociálna záležitosť a každý človek sa v súvislosti s financiami obáva niečoho iného,“
    hovorí Holeman. Dobrým začiatkom je spoznať partnerovo finančné „pozadie“ a jeho filozofiu. Ako? Pomôžu otázky typu: Ako pristupuješ k peniazom, ktoré zarobíš? Si ochotný zadĺžiť sa? Čo ťa naučili rodičia o míňaní a sporení? „Čím skôr zistíte, čoho sa váš partner v súvislosti s peniazmi obáva a v čom sa vaše názory rozchádzajú, tým viac času máte na ich korigovanie a zjednotenie,“ radí.
  3. Na čom z hľadiska vašich financií trváte?
    Každý má isté požiadavky, na ktorých trvá a o ktorých sa jednoducho nediskutuje. Niektorí musia zaplatiť platiť šeky a všetky účty vopred, alebo si z každej výplaty hneď pošlú konkrétnu čiastku na sporiaci účet, niektorí zas napríklad trvajú na tom, že pri cestovaní musia mať zabezpečený pekný hotel, inak na dovolenku nepôjdu. Ak sú to racionálne požiadavky, je to v poriadku. Ak však partner trvá na tom, že časť z výplaty pôjde na položky, ktoré nie sú nevyhnutné, mali by ste sa o tom porozprávať a nájsť kompromis.
  4. Ako budú vyzerať vaše financie, keď sa vezmete?
    Budete mať jeden spoločný účet? Alebo budete mať každý ten svoj? Ako si budete deliť platby za účty? Ako si budete vytvárať rezervu, ak máte odlišné platy? Ďalšími otázkami, na ktorých by ste sa mali zhodnúť, sú aj tie, ktoré sa týkajú nákladov na svadbu a bývania: Koľko miniete na svadbu? Aký veľký byt si kúpite – aký si môžete dovoliť? Odborníci tiež radia nevynechať ani zisťovanie o tom, či má niektorý z partnerov dlh, v akej výške a akým spôsobom sa ho snaží zbaviť.
  5. Koľko budete šetriť a koľko míňať?
    Dohodnite sa, koľko si budete spoločne odkladať bokom – to vám pomôže dosiahnuť vaše finančné ciele ľahšie. „Párom neodporúčam vytvoriť si podrobný rozpočet – pri príliš detailnom plánovaní je totiž veľká šanca, že sa začnete hádať o každej drobnosti, ako napríklad jedlo či oblečenie. Každý z vás je iný a logicky máte odlišné preferencie,“ radí Holeman. Čo odporúča namiesto toho? „Najdôležitejšie je nastavenie si finančných cieľov a plánov, uistiť sa, že dostatočne sporíte a blížite sa k ich splneniu. Netrápte sa drobnými  - bežnými, dennodennými výdavkami,“ prezrádza. Hlavné je, aby sa vám darilo splniť to, čo ste si stanovili a odložili si dostatočné množstvo peňazí. Ak je toto splnené, môžete byť spokojní.
Viac o téme: Partner Peniaze Partneri Svadba Test Sa Financie Finančný Pred Ciele Finančné Zobrať Svadbou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy