9 vecí, ktorými vytočíte kolegov do vývrtky: Toto v práci radšej nerobte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Stať sa v práci neobľúbeným sa dá rozprávkovo rýchlo. Mnohí z nás často v práci uplatňujú – niekedy aj nevedomky, svoje zlozvyky, ktorými však svojich kolegov vytáčajú do vývrtky. Potom sa len márne čudujeme, čo vlastne kolegovia proti nám majú. Zdravá miera sebareflexie nikdy neuškodí – pozrite sa, čo vašim spolupracovníkom môže prekážať a zvážte, či niektorý z týchto zlozvykov nerobíte aj vy.

 

 

  1. Nepamätáte si mená svojich kolegov
    Pokiaľ ste vo firme už dlhšie, mali by ste vedieť, že kolegyňa z finančného je Vierka, nie Lenka. Ak máte problém s pamätaním si mien, radšej oslovenie menom nepoužívajte, prípadne si pred návštevou kolegu či kolegyne overte ich meno. Ak totiž niekoho už po ôsmykrát oslovíte zlým menom, no pritom vás na to upozornil, nečakajte, že si vás kolega alebo kolegyňa obľúbi.
  2. Ste emočne nestabilní
    Plač, krik, rozbíjanie či rozhadzovanie vecí do pracovného prostredia, prudké výkyvy nálad – to do pracovného prostredia naozaj nepatrí. U ľudí, ktorí takéto veci v zamestnaní robia,  to naznačuje ich nízku emocionálnu inteligenciu. Na pracovisku by ste mali pôsobiť odhodlane, spoľahlivo a dôveryhodne, rovnako tiež konať a myslieť racionálne a profesionálne.
  3. Vychvaľujete sa
    Ľudí, ktorí potrebujú pútať pozornosť, nájdete v každej firme. Nenápadne upozorňujú, čo majú nové: „sťažujú“ sa na svoju novú diétu, pričom chcú len ukázať, ako zdravo žijú, s povzdychom riešia, ako musia prebrať ďalšie darčeky od klientov... Je fajn sa pochváliť, ak však človek nevie rozprávať o ničom inom, ľahko sa stane pre ostatných otravným.
  4. Ste závislí od telefónu
    Kým rozprávajú oni, na telefón ani nemrknú, keď však začnete hovoriť vy, ich pohľad je zaborený do ich smartfónu, veselo doň ťukajú, smejú sa na tom, čo vidia, prípadne vás prerušia a ukážu vám vtipné video, na ktoré natrafili? Takíto kolegovia len ťažko budú medzi ostatnými obľúbení.
  5. Ste príliš konzervatívni
    Každý z nás je iný, s prehnane konzervatívnymi kolegami sa však vychádza najhoršie. Títo ľudia totiž neprijímajú argumenty, majú „klapky“ na očiach a hlásajú len svoje presvedčenie. Práve na pracovisku je však dôležité otvoriť si myseľ, byť schopný prijímať nové nápady a názory a neodsudzovať ich.
  6. Ste príliš vážni
    Obľúbení ľudia sú totiž tí, ktorí vedia nájsť správnu rovnováh: sú dostatočne seriózni na splnenie všetkých svojich úloh, no zároveň zostávajú priateľskí ku kolegom, s ktorými spolupracujú. Vedia totiž, že dobré vzťahy s kolegami im výrazne uľahčia prácu, ale aj fungovanie na pracovisku.
  7. Ohovárate
    Ľudia, ktorí ohovárajú, o sebe vytvárajú ten najhorší možný obraz. Ak totiž pred niekým rozširujú klebety, môže to znamenať, že to isté robia o všetkých – aj o tých, s ktorými sa práve delia o najnovšiu informáciu. Takýmto kolegom len málokto dôveruje – ak nechcete dopadnúť podobne, nechajte radšej klebety klebetami.
  8. Prezrádzate o sebe všetko
    Je normálne podeliť sa s istými osobnými informáciami, niektorí kolegovia však nepoznajú hranicu medzi tým, čo môžu a čo by už nemali prezradiť. Podrobné detaily z hádky s priateľom či o tom, ako boli žúrovať, patria skôr do uší blízkych priateľov, nie kolegov.
  9. Prezrádzate o sebe všetko na sociálnych sieťach
    Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí sa na sociálnych sieťach chvália so všetkým z ich života, si tak vyžadujú pozornosť. Ukázalo sa však tiež, že touto prehnanou aktivitou si zabezpečia to, že ich ostatní nebudú mať veľmi radi. Využívať sociálne siete je v poriadku, je však dôležité robiť tak s rozumom a kontrolovane. Myslite na to, kto všetko uvidí vašu aktivitu a či to, čo zdieľate, sú naozaj nevyhnutné informácie pre ostatných.
Viac o téme: Práca Kolegovia Kolega Zlý Zlozvyky Práci Hrozný Otravný Kolegu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: huffingtonpost; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy