Ako sa prestať obávať, že skončíte na mizine: 5 finančných rád, ktoré sa oplatí poznať

Žiť život, v ktorom sa nemusíte obávať finančných problémov, si môže dovoliť len málo ľudí. Dá sa to však aj keď nie ste práve milionár. Tajomstvo spočíva v nastavení svojho životného štandardu a urobení správnych krokov. Máme pre vás päť tipov, ako si môžete zlepšiť svoju finančnú situáciu a nežiť v neustálom strachu z nepríjemných situácií, ktoré sa môžu objaviť.

 

 

 

  1. Začnite si odkladať aj z mála
    Aj z malého platu sa dá odložiť istá suma. Zbavte sa zlozvykov, nemíňajte peniaze na pôžitky či zbytočnosti (napríklad cigarety alebo stávkovanie) a peniaze za ne si radšej odložte. Ak budete vedieť, že máte vytvorenú rezervu, bude sa vám žiť o niečo ľahšie a nebudete sa toľko obávať nešťastí, ktoré môžu prísť.
  2. Žite život bez dlhov
    Rada, ktorá sa len ťažko dodržiava? Áno, na Slovensku je veľa domácností, ktoré si musia požičiavať. Jedna pôžička je však často spúšťačom ďalšej, ľudia si zvyknú na život na dlh a dostanú sa tak do kolotoča, z ktorého sa len ťažko „vyskakuje“. Pokiaľ môžete, vyhýbajte sa pôžičkám, snažte sa vždy vyriešiť situáciu inak.
  3. Upravte svoj životný štandard
    Možno máte pocit, že to nie je fér a spravodlivé, že niekto chodí na dovolenky trikrát ročne a vy si nemôžete dovoliť ani len jeden zájazd. Život je však už taký a pokiaľ to nedokážete zmeniť, mali by ste to začať akceptovať. Druhou možnosťou je urobiť všetko preto, aby sa vaša finančná situácia zmenila – nájdite si prácu, lepšie platený džob, alebo si skúste privyrobiť popri zamestnaní. Ak však na niečo nemáte a nepotrebujete to nutne, uskromnite sa a „prikryte sa len takou perinou, akú máte“.
  4. Majte viacero zdrojov príjmu
    Aj popri vašej práci si môžete zarábať – dávajte hodiny klavíra, fungujte ako hodinový manžel, doučujte slovenčinu, opatrujte deti, jazdite ako Uber taxikár alebo prenajímajte izbu cez Airbnb. Nečakajte obrovské zárobky, ale skôr sumy, vďaka ktorým si prilepšíte.
  5. Nájdite si partnera, ktorý zdieľa rovnaké názory na financie
    Spoločná domácnosť prináša viac výdavkov. Ak sú však spolu dvaja ľudia, ktorí majú rozdielne predstavy o hospodárení s peniazmi, výdavky ešte porastú. Ak sa nechcete obávať o vašu finančnú situáciu, je dôležité mať pri sebe partnera, ktorý má rovnaké návyky a vzťah k peniazom ako vy. Keď sa vzťah stane vážnym, je dôležité otvoriť diskusiu o peniazoch a prebrať vaše predstavy o spoločnom fungovaní.
Viac o téme: Peniaze Rady Plat Obavy Finančná Rád Mizina Šetriť Finančné Rezerva Ako Ušetriť Platu Mizine Finančných
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: getrichslowly; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy