Zdá sa vám, že pracujete viac ako vaši kolegovia? Prestaňte si namýšľať, hovoria psychológovia

Ilustračné fotoIlustračné foto

Občas sa cítime, že sme obklopení ľuďmi, ktorí nerobia nič, prípadne robia len zlomok toho, čo majú vo svojej pracovnej náplni. Každý z nás – dokonca aj ľudia, o ktorých si myslíme, že sa „ulievajú“, sú však presvedčení, že majú neskutočne veľa povinností, úloh a že neskutočne tvrdo pracujú. Prečo je to tak?

Je to nami a naším myslením: často a radi sami zo seba robíme trpiteľov či hrdinov. Ak sme v práci až do večera a odchádzame unavení, máme pocit, že sme urobili viac, než polovica firmy. Je to spôsobené tým, že o veciach, ktoré nám nie sú psychicky blízke, zvykneme uvažovať viac abstraktne - preto si len veľmi ťažko vieme predstaviť, čo všetko museli počas pracovného dňa zvládnuť naši kolegovia.

Mnohé štúdie zaoberajúce sa touto témou ukazujú, že ľudia, ktorí nadhonocujú svoj prínos pre tím, ktorí sú presvedčení, že odvádzajú viac práce a ich práca je dôležitejšia, si často myslia, že by mali byť aj lepšie platení. „Ak by ste sa týchto ľudí opýtali, na koľko by ohodnotili svoj vklad do tímu, mnohí z nich by odpovedali, že aj ďaleko viac než 100%,“ píše vo svojom článku Art Markman, profesor psychológie z Texaskej unvierzity v Austine. „Väčšina ľudí nadhodnocuje svoj vplyv a prínos pre firmu.“

Problém preceňovania vlastnej práce a úsilia nám však bráni vidieť a uznať, koľko iní ľudia pracujú a čo všetko za svoj pracovný deň zvládli. „Môžete mať pocit, že úspechy, ktoré sa tímu alebo firme podarilo dosiahnuť, sú z veľkej časti vašou zásluhou. Niektorí ľudia dokonca začnú obviňovať svojich kolegov, že sa na výsledkoch len priživujú.


Prečítajte si tiež: Ako byť obľúbený? Robte týchto 21 jednoduchých vecí, vďaka nim vás budú ľudia zbožňovať


Markman radí, aby sme sa nenechali „oklamať“ takýmto skresleným vnímaním. Ako sa tomu vyhnúť? Nepozerajte sa len na výsledok práce a úspechy, ale sledujte všetky kroky, ktoré viedli k ich dosiahnutiu. Ak rozšírite svoj pohľad na vec, uvidíte prínos aj vašich kolegov. Ak ale stále máte problém uznať zásluhy vašich spolupracovníkov, mali by ste si s nimi dať kávu v kuchynke a v rozhovore zistiť, na čom všetkom sa podieľali. Pravdepodobne rýchlo zistíte, že nie ste jediný, kto vo firme „tvrdo maká“. Je totiž veľmi jednoduché posudzovať angažovanosť a výkon kolegov, váš pohľad sa ale pravdepodobne zmení, ak sa aspoň čiastočne "obujete do ich topánok". 

Samozrejme, v každej firme nájdete zamestnancov, ktorí sú dokonalí v predstieraní práce. S nimi sa však určite neporovnávajte, ani si z nich neberte príklad. Takíto zamestnanci sa totiž v zdravej firme určite dlho neudržia.

Viac o téme: Kolegovia Kolega Psychológ Viac Leniví Lenivý Pracujete Psychologovia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: advisory; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy