Máte sedavé zamestnanie? Chráňte si zdravie: Týchto 6 zlepšovákov vám pomôže hýbať sa viac

Zdroj: thinkstockphotos.com

Iste ste už počuli o tom, ako veľmi sedavá práca poškodzuje naše telo. A nielen to – dnes, kedy sme tak veľmi pohodlní a nechce sa nám prejsť na vlastných nohách ani pár metrov, je situácia ešte vážnejšia. Tým, že mnohí z nás sedia dennodenne osem a viac hodín pred obrazovkami počítača a zanedbávame pohyb – dokonca i obyčajnú chôdzu, trpíme rôznymi zdravotnými problémami. Obezita, cukrovka, kŕčové žily, srdcové ochorenia – a to stále nie je všetko, čo si môžeme privodiť dlhodobým sedením a nedostatkom pohybu. Starajte sa o svoje zdravie aj v práci, využite niektoré z týchto dobrých nápadov, ktoré vás donútia viac sa hýbať.

  1. Používajte schody
    Aj vy automaticky po príchode do práce zamierite k výťahu? Pokiaľ pracujete na piatom poschodí, skúste výťah v najbližších dňoch obísť a začnite chodiť po schodoch. Ak je poschodie vašej spoločnosti vysoko, vyvezte ste sa na nižšie poschodia a odtiaľ si to odkráčajte pešo. Každý pohyb sa ráta a uvidíte, že sa budete cítiť dobre a spokojne, že ste urobili niečo pre svoje zdravie.
  2. Začnite chodiť viac pešo
    Nastupujúca jar je ideálna na prechádzky. Pokiaľ bývate pár kilometrov od vášho zamestnania, vyberte sa do práce alebo z nej aspoň raz týždenne pešo. Pokiaľ bývate ďaleko, zaparkujte o niečo ďalej ako zvyčajne a zvyšok cesty odkráčajte. To platí aj v prípade, ak do práce chodíte MHD-čkou. Vystúpte o niekoľko zastávok skôr a prejdite sa. Zmeny pocítite veľmi rýchlo.
  3. Používajte tlačiareň, ktorá je od vás najďalej
    Človek je tvor vynaliezavý – snaží si všetko uľahčiť a zjednodušiť. Niekedy si tým však môžeme škodiť. Ak máte v práci viacero tlačiarní, využívajte tu najvzdialenejšiu. Budete tak mať skvelú zámienku na prechádzku.
  4. Vodu si naberajte do pohára, nie do džbánu
    Najjednoduchšie totiž je nabrať si ráno plnú fľašu alebo džbán vody a z neho si odlievať do pohára. Tak sa však ľahko „zasedíte“ a nebudete nútení hýbať sa. Urobte to naopak – po vodu choďte zásadne len s hrnčekom či pohárom. Nezabudnite často piť – po vypití pohára tak budete nútení ísť si doplniť zásoby.
  5. Neposielajte e-mail kolegovi, prejdite sa za ním
    Máte kolegov na viacerých poschodiach? Výborne. Zabudnite na e-mailovú komunikáciu, vyberte sa rovno za nimi. Nielenže sa tým posilnia vaše vzťahy, aspoň sa aj trocha rozhýbete.
  6. Nastavte si pripomienky
    Niekedy sa proste v práci zasedíme až tak, že sa zabudneme zdvihnúť a ponaťahovať. Dnes je však dostupných množstvo počítačových aplikácií, ktoré si môžete stiahnuť napríklad do vášho prehliadača a nastaviť si v ňom, ako často by sa mali objavovať upozornenia s výzvou, aby ste sa postavili a aspoň chvíľku prechádzali. Ďalším riešením môže byť aplikácia vo vašom smartfóne – aj prostredníctvom telefónu môžete byť pravidelne upozorňovaný na to, aby ste nezabúdali na pohyb.
Viac o téme: Masáž Bolesť Zamestnanie Lekár Krk Zdravotné Zamestnávateľ Kríže Zdravotná Sedavé Šija
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy