Finanční žraloci radia: Toto je to najlepšie, čo môžete urobiť so svojimi peniazmi

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Čudujete sa, prečo sa pri vás peniaze „nedržia“ a neviete si z výplaty takmer nič odložiť? Pravdepodobne robíte pri hospodárení s peniazmi niekoľko chýb, ktoré sú typické pre väčšinu ľudí. Ak chcete zabrániť tomu, aby eurá z vašej peňazenky mizli rýchlejšie, než poviete slovo výplata, nechajte sa poučiť šikovnými finančníkmi, ktorí sa podelili o užitočné rady, ako narábať s peniazmi.

 

 

  1. Čo najviac znížte dlh na vašej kreditke
    Ideálne by však bolo, ak by ste vedeli fungovať bez kreditky. Ak už ju však máte a máte na nej nejaké dlhy, snažte sa ich čo najrýchlejšie zbaviť.
  2. Myslite na to, aby ste mali šťastný dôchodok
    Pri narábaní so svojimi peniazmi myslite aj na budúcnosť. Možno sa vám zdá, že je to ešte ďaleko, je však lepšie začať si odkladať si na starobu v predstihu. Nespoliehajte sa veľmi na dôchodok od štátu, ten totiž nemusí byť istý.
  3. Sledujte, kam idú vaše peniaze
    Využívajte mobilné aplikácie, ktoré vám pomôžu získať prehľad, na čo míňate vaše peniaze a ako by sa dalo ušetriť. Alebo si len jednoducho zapisujte, koľko ste za deň minuli – neprehliadajte ani centy!
  4. Snažte sa zarobiť viac peňazí
    Požiadajte o zvýšenie platu alebo si nájdite brigádu, prípadne hľadajte a využite všetky dostupné spôsoby, ako sa do vašej peňaženky môže dostať viac peňazí.
  5. Odkladajte si na „sivé“ dni
    Nikdy totiž neviete, kedy môže prísť napríklad obdobie nezamestnanosti. Je lepšie si vytvárať rezervu, než keby vás malo zlé obdobie zastihnúť nepripravených.
  6. Zautomatizujte svoje sporenie
    Nespoliehajte sa na to, že si odložíte z budúcej výplaty – väčšinou na to totiž zabudnete. Nastavte si preto, aby vám z účtu každý mesiac odišla konkrétna čiastka, či už ako sporenie na dôchodok, na horšie časy alebo na čokoľvek, na čo potrebujete väčšiu sumu peňazí.
  7. Najprv zaplaťte sebe
    Veľa ľudí to totiž robí tak, že najprv zaplatí účty či splátky, žije z výplaty a hovorí si, že peniaze bokom si odloží až z toho, čo ostane. Už sme však spomínali, že väčšinou to takto vôbec nefunguje. Posledné peniaze často minieme a z vytvárania rezervy do budúcna neostane nič. Urobte to radšej naopak. Po zaplatení všetkých potrebných vecí si zvoľte čiastku, ktorú si pošlete na samostatný sporiaci účet alebo vyberiete a uložíte do obálky. V každom prípade nečakajte až na koniec mesiaca – vtedy totiž väčšine ľudí na účte zostáva len veľmi málo.
  8. Pracujte na sebakontrole
    Najmä v dňoch, keď príde výplata, sa mnoho ľudí správa roztopašne a rozhadzuje peniaze. Ku koncu mesiaca potom len netrpezlivo rátajú dni do výplaty. Tak sa stane, že peniaze sú minuté na účty, jedlo a drobné radosti, na vytváranie rezervy sa však neujde. Naučte sa ovládať, ak neviete odolať nákupom, snažte sa proti tomu bojovať – vyhýbaním sa obchodným centrám, ale aj on-nline nákupom.
  9. Pravidelne si kontrolujte svoje financie
    Skúste vytrvať v pravidelnom  zaznamenávaní toho, na čo míňate svoje peniaze. Zároveň si robte pravidelnú kontrolu – zistíte tak, kde možno robíte chyby a ako môžete ušetriť kopec eur.
  10. Užite si svoje peniaze – vďaka rozpočtu
    Nikto nehovorí, že by ste mali žiť skromným životom, zarobené peniaze len odkladať na horšie časy a nijako si ich neužívať. Nie – urobte to len trocha inak. Stanovte si rozpočet, koľko môžete každý mesiac minúť na nákupy – oblečenia, elektroniky či drobných radostí. Túto sumu však dodržte a neprekračujte.
Viac o téme: Peniaze Rady Financie Platy Plat Mzda Výplata Eurá Mzdy Finančná Gramotnosť Odložiť Ušetriť Platu Výplatu Sporiť Odkladať Mzdu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy