Ľudia nad 40 rokov by mali pracovať iba 3 dni v týždni, tvrdia experti: Súhlasíte?

Ak máte viac ako 40 rokov, váš zamestnávateľ z vás „dostane“ ten najlepší výkon vtedy, ak budete pracovať len tri dni v týždni. Výskumníci totiž zistili, že ak ľudia v strednom veku pracujú viac ako 25 hodín týždenne, vedie to k stresu, únave, výrazne sa znižuje ich schopnosť sústredenia sa a pamätania si faktov – a teda aj ich výkonnosť.

 


 

 

Niektorý typ práce je pre mozog prospešný, ak je však človek v práci dlhšie ako 60 hodín týždenne, je to horšie, ako keby nerobil nič. U ľudí, ktorí to s prácou „preháňajú“, sa totiž ukázalo podstatne výraznejšie zhoršenie kognitívnych (poznávacích) funkcií ako u tých, ktorí sú na dôchodku, nezamestnaní alebo nepracovali vôbec.

Austrálsko-japonská štúdia sa pozrela na 3 500 žien a 3 000 mužov vo veku 40 plus. Respondenti dostali za úlohu vypracovať test, ktorý pomohol odhaliť ich pracovné návyky. Výsledok? Ľudia, ktorí mali nad 40 rokov a pracovali na plný úväzok, dosiahli v testoch nižšie skóre. Najlepšie výsledky dosiahli vtedy, ak pracovali 25 týždenne. Ak bol ich pracovný čas vyšší, negatívne to ovplyvnilo schopnosti. To vyvrátilo presvedčenie, že pracovať dlho a veľa pomáha ľuďom zostať mentálne fit.

Kto si však dnes môže dovoliť samovoľne upraviť pracovný týždeň a oznámiť zamestnávateľovi, že bude pracovať menej? Väčšina z nás jednoducho musí dodržať 40-hodinový pracovný čas. Ako však naznačujú niektoré štúdie, obozretný treba byť predovšetkým pri konkrétnych typoch zamestnaní. Ide najmä o povolania, v ktorých ľudia pracujú „hlavou“ a využívajú svoj intelekt. Takáto práca totiž môže byť dvojsečný meč – na jednej strane môže stimulovať mozog, na druhej strane - ak v nej človek trávi neúmerne veľa času, môže spôsobiť únavu a stres, ktoré môžu kognitívnym schopnostiam skôr uškodiť.


Prečítajte si tiež: Pracovať iba 4 dni v týždni: Dožijeme sa toho na Slovensku?​


Povaha konkrétneho povolania však môže byť len jedným faktorom, ktorý vplýva na náš mentálny stav. Sami výskumníci priznávajú, že pri posudzovaní ideálneho pracovného času je nutné brať do úvahy viacero premenných a, samozrejme, veľa závisí aj od samotného jednotlivca. Výsledky sa tiež môžu líšiť v jednotlivých krajinách – koľko voľna zamestnanci majú, aký nárok na dovolenku majú, akým spôsobom ju môžu uplatňovať a pod.

Autori štúdie však poukazujú na dôležitý poznatok, ktorý priniesla. Dnes sa totiž mnoho krajín snaží stále viac zvyšovať dôchodkový vek. Avšak na to, aby boli starší ľudia schopní pracovať aj vo vyššom veku, je dôležité udržiavať ich mentálny stav – a práve čiastočný úväzok je jedna z foriem, ktorá umožní ľuďom pracovať vo vyššom veku bez toho, aby sa narušili ich kognitívne schopnosti.

Viac o téme: Pracovný Práca Zamestnanie Dni Tri Štyri Pracovať Týždeň Skrátený Úväzok Týždni
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: eatliveglow, huffpost, independent; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy