Pracujete na počítači? Dajte si pozor, zamestnávateľ môže sledovať, čo na ňom robíte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak je vašim pracovným nástrojom počítač, zbystrite pozornosť. Čokoľvek, čo v práci robíte, totiž môže byť sledované vašim zamestnávateľom. Ako totiž ukazujú najnovšie trendy, väčšina zamestnávateľov sleduje počítače svojich zamestnancov a aktivitu na nich. Prečítajte si niekoľko užitočných tipov, ako si ustrážiť cenné dáta a súkromie.

 

 

 

 

  1. Odlíšte prácu a vaše súkromné zariadenia
    Je len málo ľudí, ktorí nevyužívajú firemný počítač, na ktorom dennodenne pracujú, aj na súkromné konverzácie či vyhľadávanie obsahu, ktorý nie celkom súvisí s prácou. Ak patríte medzi výnimky, môžete si vydýchnuť – vďaka vašej „poctivosti“ vám nič nehrozí. Takýchto ľudí je však málo a mnohí sa v práci prihlasujú  na sociálne siete, komunikujú cez ne, posielajú cez ne rôzne súbory a mnoho iného. Ak nechcete, aby mal k tomuto váš zamestnávateľ prístup, dá sa tomu zabrániť veľmi jednoducho – komunikujte výhradne na svojich vlastných zariadeniach – cez vlastný smartfón či tablet, prípadne notebook. Vyhnite sa tiež využívaniu firemného e-mailu na riešenie súkromných záležitostí.
  2. Zvoľte si silnejšie heslá
    Šikovným spôsobom, ako si chrániť svoje súkromie, je používať silné, komplikované a jedinečné heslá, ktoré sa dajú len ťažko odhaliť. Prístupové heslá, ktoré tvoria vety s medzerami, sú dokonca oveľa bezpečnejšie. Používajte pre každý svoj účet odlišné heslo zložené z rozličných znakov, veľkých a malých písmen a čísel. V žiadnom prípade nepoužívajte rovnaké heslo na všetky účty. 
  3. Myslite na vašu prítomnosť na sociálnych sieťach
    Sociálne siete nám občas dodávajú pocit všemocnosti, obrovskej sily a – anonymity. Tieto falošné pocity však môžu spôsobiť veľa nepríjemností. To, ako a čo komunikujete cez vaše sociálne siete, nie je pre zamestnávateľa (ak by veľmi chcel) ťažké odsledovať. Dajte si preto pozor – v prípade sociálnych sietí – na prsty. Dobre zvážte, či budete rozoberať v práci vášho zamestnávateľa na sociálnych sieťach, a to či už v čete, alebo jednoducho zavesíte nový status – dostať sa k nemu môžu vaši kolega, spraviť snímku obrazovky a problém je na svete. Ak sa naozaj potrebujete posťažovať na šéfa či na vašu prácu, urobte tak radšej osobne s blízkym človekom, ktorému naozaj dôverujete.
Viac o téme: Sociálne Sledovanie Zamestnávateľ Siete Ma Sociálnych Zamestnávateľom Sleduje Sieťach
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theguardian.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy