Platy nižšie ako minimálna mzda: Ľudia v týchto povolaniach pracujú za almužnu

Veľká časť platov kuchárok, upratovačiek a školníkov je stále pod hranicou minimálnej mzdy. A to aj po štvorpercentnom zvýšení platov nepedagogických zamestnancov, ktoré nastalo od nového roku. Upozorňuje na to opozičný poslanec Miroslav Sopko (OĽaNO-NOVA).

Poslanec pripomína, že zo zákona musia zamestnávatelia garantovať svojim zamestnancom minimálnu mzdu, školy sú tak nútené hľadať zdroje, ktorými dofinancujú ich platy aspoň na toto minimum. "Je neprijateľné, ak štát v jednom zákone povie, že minimálna slušná odmena za prácu je 435 eur a vzápätí vydá nariadenie, v ktorom povie, že kuchárky si túto najnižšiu slušnú odmenu nezaslúžia. Na jednej strane štát vyhlasuje, že v plnej miere financuje školy a na druhej strane nie je ochotný uvoľniť ani minimálne potrebné množstvo peňazí," uviedol poslanec.


Prečítajte si tiež: Pôjdu matky skôr do dôchodku? Do parlamentu sa dostal tento návrh


Sopko preto vyzýva vládu, aby sa týmto problémom zaoberala. "Musia prijať také riešenia, aby tieto finančné prostriedky mali školy cez normatív hneď k dispozícii a prestali byť tlačené do bezvýchodiskovej situácie," dodal.

Viac o téme: Školstvo Kuchár Platy Plat Mzda Kuchári Mzdy Školník Upratovačky Minimálna Školníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy