7 dôvodov, prečo firmy strácajú najlepších zamestnancov: Pre toto ľudia odídu, aj keď majú svoju prácu radi

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Stratiť skvelého zamestnanca je pre firmu pohroma. Vzniknú totiž obrovské výdavky na hľadanie, školenie a zaúčanie nového človeka, ktorý ho nahradí. A nie je isté, či bude nový zamestnanec rovnako dobrý. Dôvody, pre ktoré spoločnosť stratí kvalitného zamestnanca, sú rôzne. Niekedy odíde z vážnych rodinných dôvodov, sťahuje sa alebo si chce dať jednoducho prestávku. Týmto dôvodom sa väčšinou nedá zabrániť. Je však sedem tých, ktorým ak sa zamestnávateľ vyhne, môže si byť istý, že si tých najlepších ľudí vo firme udrží veľmi dlho.

Pozrite sa na 7 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa zamestnanci rozhodnú opustiť firmu, aj keď majú svoju prácu naozaj radi. 
 

  1. Ak stagnujú
    Ľudia nechcú mať pocit, že sa zasekli na jednom mieste a danú činnosť budú robiť nasledujúcich 20 či 40 rokov. Chcú mať pocit, že sa stále posúvajú vpred, rozvíjajú a rastú v ich kariérnom živote. Každý dobrý zamestnanec chce mať nejakú métu, ktorú sa snaží dosiahnuť. Ak je však zamestnaný v spoločnosti, ktorá neponúka žiaden kariérny rebríček a možnosť rastu, je veľká pravdepodobnosť, že sa po čase začne nudiť, byť nešťastný, čo ovplyvní aj jeho výkon a aj morálku celého tímu.
  2. Ak sú prepracovaní
    V každej práci sa vyskytnú obdobia plné stresu a pocitu zahltenia úlohami, prepracovanosť je však niečo, čo najrýchlejšie „zabezpečí“ vyhorenie zamestnanca. Tí najlepší zamestnanci nesú najčastejšie na svojich pleciach veľkú zodpovednosť, sú poverení množstvom úloh – ak však  nemajú čas zvoľniť tempo a ich úsilie ani nie je nijakým spôsobom odmenené – napríklad povýšením alebo odmenami, začnú mať pocit, že ich zamestnávateľ využíva. Aj preto začnú mať zajačie úmysly.
  3. Ak im nie je daná jasná vízia
    Nič nefrustruje viac než prostredie plné vízií a snov, ale žiadne ciele a stratégie, ako ich dosiahnuť. Bez toho sa totiž zamestnanci nepohnú. Talentovaný človek preto nebude chcieť strácať čas a míňať svoju energiu na niečo, čo nie je jasne definované.  
  4. Ak sú zisky dôležitejšie než zamestnanci
    V spoločnosti, kde si nevážia to najcennejšie, čo majú – svojich ľudí, sa talentovaní a šikovní ľudia nezdržia. Samozrejme, zisk je pre firmu dôležitý, je však nutné myslieť aj na to, vďaka komu spoločnosť profituje a ľudí aj pravidelne odmeňovať.
  5. Ak nemajú dostatok uznania
    Zamestnanec môže dostávať kráľovský plat, môžu mu byť poskytnuté fantastické benefity, ak však jeho nadriadený neprejaví uznanie a ocenenie jeho schopností a práce, nemal by rátať, že si takéhoto človeka udrží vo svojej spoločnosti dlho.
  6. Nedostatok dôvery
    Zamestnávateľ je niekto, ku komu zamestnanci vzhliadajú. Ak však vidia svojho nadriadeného, že sa správa neeticky, že zavádza svojich obchodných partnerov, klame klientov, nedodržiava svoje slovo, tí najlepší ľudia, ktorí si cenia hodnoty a morálne princípy, odídu.
  7. Neexistujúca alebo nefungujúca hierarchia
    Každá spoločnosť potrebuje štruktúru a vedúcich, ak však chýbajú alebo sú nesprávne, spôsobuje to, že zamestnanci sú v práci nešťastní. Ak tí najlepší ľudia vo firme nevedia, na koho sa majú obrátiť so svojimi nápadmi, ak im chýba spätná väzba, ak nemajú možnosť rozhodovania sa, skôr či neskôr sa začnú obzerať po novom mieste.
Viac o téme: Najlepší Zamestnanci Stratiť Ľudí Udržať Ako Najlepších Zamestnancov Firme Nestratiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy