Pracujete s počítačom? Na unavené oči vám pomôže toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

To, že je dôležité udržiavať naše telo v pohybe a v kondícii, vieme všetci. Ako však cvičiť s našimi očami? Aj takéto cvičenie je pre nás prospešné, pretože pomáha posilňovať svaly oka, zlepšuje zaostrovanie, pohyby očí a podporuje zrakové centrum. Hoci neexistuje vedecký dokaz, že očné cviky zlepšia váš zrak, vedia zabrániť problémom s očami a udržať aktuálnu úroveň vášho zraku.

Žiadne výskumy doposiaľ nepotvrdili, že očné cviky vedia zlepšiť zrak a vďaka nim budete môcť odložiť okuliare. Ak máte problémy so zrakom, ešte pred tým, ako začnete nasledovné očné cviky uplatňovať, mali by ste sa poradiť so svojím očným lekárom. Ak sú však vaše oči v poriadku, ale občas trpia únavou z práce s počítačom, nasledujúce rady vám môžu pomôžu dopriať im oddych.

  1. Žmurkajte
    Žmurkanie je dôležité pre zvlhčenie oka, pri práci s počítačom však môže byť frekvencia žmurkania nižšia, preto môžu byť oči suchšie. Pri častom žmurkaní sa nielenže oči zvlhčujú, ale zároveň aj čistia.
  2. Zakryte si dlaňami oči
    Priložte si dlane na oči na niekoľko sekúnd. Tento trik pomáha predovšetkým unaveným očiam.
  3. Pomasírujte si oči
    Jemným masírovaním sa zlepší prúdenie krvi okolo očí a tváre. Na masáž vyskúšajte aj teplé a studené obklady.
  4. Zaostrujte svoj zrak na blízko a na diaľku
    Toto cvičenie je vhodné na posilňovanie očných svalov. Ako na to? Začnite ostriť na predmet na blízku – napríklad na váš palec na ruke. Hneď potom zaostrite na vzdialený predmet, pohľad udržte 10-15 sekúnd. Hneď potom preostrite znova na váš palec. Zopakujte to päťkrát.  
  5. Kreslite očami osmičku
    Váš pohľad by mal pri tomto cviku smerovať na podlahu pred vami. Začnite očami pomaly kresliť veľkú osmičku. Najprv ju nakreslite do jednej strany, potom do druhej.
  6. Prenášajte pohľad z miesta na miesto
    Očiam pomôže, ak sa nebudeme pohľadom sústrediť len na jedno miesto, ale doprajeme im pohyb tak, že budeme očami skákať z jedného predmetu na druhý.
Viac o téme: Pomoc Počítač Práca Bolesť Oči Unavené Očí Počítačom Očiam
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: wikihow; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy