Prečo je toľko šéfov psychopatov? Toto sú dôvody, ktoré ich robia úspešnými

Ak ste si aj vy niekedy pomysleli, že by váš charizmatický, ambiciózny, bezohľadný a bezcitný šéf mohol byť psychopat, asi ste neboli ďaleko od pravdy. Psychopatia sa totiž objavuje u riaditeľov spoločností či vedúcich manažérov štvornásobne viac ako pri normálnych ľuďoch. Ako je to možné?

Psychiater Igor Galynker hovorí, že my sami psychopatov vyberáme do zamestnania, povyšujeme ich za ich úspechy, dokonca sa mnohí citia spokojne, ak majú nad sebou takýchto ľudí, ktorí ich vedú.

 

Byť psychopatom je v biznise výhoda: Prečo?

Ako spoznať psychopata? Je to celkom jednoduché. Psychopati sú zvyčajne veľmi prefíkaní a očarujúci, mnohí z nich sú patologickí klamári. Nie sú ochotní prevziať zodpovednosť za svoje činy, chýba im tiež dostatok empatie. Sú veľmi impulzívni, nezodpovední vo vzťahoch, mnohí z nich majú za sebou niekoľko manželstiev a majú sklon k promiskuite. Psychiater hovorí, že ak chcete spoznať, ako vyzerá psychopat, stačí vám pozrieť si populárny seriál Hra o tróny.

Byť psychopatom je však niekedy výhoda. To potvrdzuje fakt, že mnoho z nich sa dostalo na naozaj vysoké pozície. Ako sa im to podarilo? Psychopati vykazujú nedostatok základných ľudských emócií ako napríklad vina, ľútosť či schopnosť vcítiť sa do iných. Ak aj emócie dajú najavo, slúžia len na to, aby nimi mohli manipulovať, tvrdia odborníci.

Práve chýbajúca empatia však môže pomôcť v pracovnom prostredí, v ktorom je človek nútený robiť vážne rozhodnutia. Vo veľmi súťaživom prostredí totiž môže byť súcit skôr nevýhodou. Veď aj vy ste už určite počuli o tom, že do práce by sa osobné záležitosti a emócie miešať nemali. A práve to psychopati nerobia.


Prečítajte si tiež: Pojmy, ktoré musíte poznať, ak chcete prežiť v korporácii: Bez nich sa nezaobídete


Ďalšou z vecí, ktorú môžete u psychopatov spozorovať, je ich premenlivosť. Sú schopní fungovať ako viacnásobné osobnosti – s každou osobou vo firme dokáže komunikovať odlišne. K tomu im určite napomáha aj ich šarm a charizma, ktorých využívanie je tiež pre psychopatov príznačné.

Obrovskou výhodou psychopatov je, že väčšina ľudí si ich správanie vykladá nesprávne: ich dôveru vo vlastné schopnosti vidia ostatní ako silu viesť tím, absentujúci strach ako veľkú dávku sebadôvery, ich túžbu po napätí za obrovskú zásobu energie a entuziazmus, ich „premenlivosť“ ako schopnosť pracovať na viacerých úlohách súčasne.

Málokto si však uvedomuje, že sú zároveň aj veľmi nebezpeční. A to najmä vtedy, ak začnú robiť rozhodnutia s úmyslom ublížiť či zraniť iných.

Chcete byť úspešný aj vy? Toto si "vezmite" od psychopatov 

Aj napriek tomu, ako vedia byť psychopati úspešní, asi nie každý chce úspech dosiahnuť takým spôsobom, ako oni. Môže byť pre vás užitočné sledovať, ako sa psychopati snažia získať to, po čom túžia, snažte sa však vo vašom prípade do tohto správania vložiť aj morálny filter.

Aj samotní odborníci tvrdia, že disponovať niekoľkými črtami psychopatov nemusí byť na škodu. Snažte sa od nich inšpirovať predovšetkým tým, v čom majú výhodu: ide hlavne o schopnosť zredukovať pocity strachu či úzkosti a naučiť sa zvládať svoje emócie lepšie. Toto všetko totiž môže využiť aj morálny a zásadový človek, ak chce získať kariérny postup.

Viac o téme: Tyran Šéf Psycho Nadriadený Psychopat Šéf Tyranizuje Šikanuje
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy