Aj ženy môžu zarábať toľko, koľko muži: Stačí, ak urobia toto

Ženy často čelia faktu, že zarábajú značne menej, ako muži. Hoci sa situácia začína pomaly meniť, platová priepasť je v niektorých prípadoch naozaj výrazná. Je to však vždy naozaj len rozhodnutím zamestnávateľov? Mnohí totiž tvrdia, že nevýhodná situácia žien v otázke platu spočíva aj v tom, že si ženy jednoducho nevedia vypýtať viac. Prečo je to tak?





Väčšina žien má odjakživa problém s vyjednávaním. Mnohé z nich sa cítia trápne už len pri pomyslení, že by mali ísť za šéfom a povedať mu, že si myslia, že si zaslúžia viac. Myslia si, že je nesprávne takéto niečo urobiť. Naproti tomu muži s tým nemajú takmer žiadny problém. Sú ochotní vyjednávať, argumentovať a neboja sa spomenúť slovo výpoveď.


Prečítajte si tiež: Neviete vyžiť z výplaty? Okamžite prestaňte robiť tieto veci!


Aké sú najčastejšie dôvody, pre ktoré ženy nechcú žiadať o vyšší plat? Väčšina sa bojí, že budú vyznievať príliš dotieravo, ďalšie sa boja, že žiadosťou o vyšší plat prídu o prácu, niektoré ženy dokonca tvrdia, že sú so svojou mzdou spokojné a nepotrebujú žiadať o zvýšenie. Najčastejším dôvodom, pre ktoré ženy nevyjednávajú o mzde, je však ten, že im je samotná situácia nepríjemná a radšej sa vyhnú argumentovaniu, prečo by mali dostať vyšší plat.    

To, či budú ženy zarábať rovnako ako muži, teda závisí aj od nich. Nemali by totiž čakať, že niekto bude bojovať za ich práva: mali by tak urobiť ony samy. Zamestnávatelia im totiž budú vyplácať dohodnutú mzdu až dovtedy, kým sa neozvú, že chcú pridať.
 

 Chcete si vypýtať od šéfa vyšší plat? Takto sa vám to podarí

Vyskúšajte tieto 3 užitočné tipy pre ženy, ako dosiahnuť zvýšenie platu:

  1. Dbajte o to, aby bol váš nadriadený informovaný o vašich úspechoch, ktoré môžu poslúžiť ako argumenty pre zvýšenie platu.
  2. Skúste zistiť, koľko zarábajú iní na rovnakej pozícii v rámci vašej firmy, ale aj mimo nej. Na základe informácií, ktoré získate, sa rozhodnite, či pôjdete za šéfom vyjednávať.
  3. Vo všeobecnosti platí, že ženy sú oveľa lojálnejšie k zamestnávateľovi, než muži. Vyskúšajte to urobiť ako muži: tí sa často vyhrážajú, že odídu a práve vtedy dostanú vyšší plat.​​
Viac o téme: Plat Mzda Vyjednávanie Vyšší Vyššia Vyjednať Vypýtať Plate
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: time.com, payscale.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy