Zasadol si na vás šéf? Toto sú najčastejšie príznaky bossingu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

So šéfom sa oplatí vychádzať dobre. A väčšina zamestnancov sa o to aj snaží. Niekedy však môžu robiť čokoľvek, svojmu nadriadenému jednoducho „nesadnú“. Dôvodov na to, aby sa stal zamestnanec neobľúbeným, je mnoho. Horšie však je, ak šéfovi začne prekážať zamestnanec natoľko, že ho začne šikanovať. Prečítajte si, aké sú najčastejšie príznaky bossingu a či sa proti nemu dá brániť.

 

 

 

Odborníci tvrdia, že na pracoviskách možno nájsť množstvo príznakov šikanovania nadriadenými. Čím dlhšie pracujete, tým sa zvyšuje šanca, že sa s ním môžete stretnúť osobne. Šikanovanie šéfom a jeho príznaky si však človek väčšinou všimne až po istom čase. „Až postupne si zamestnanec začne uvedomovať, že správanie šéfa je voči nemu odlišné v porovnaní s ostatnými kolegami. Prípadne sa začnú prejavovať prvé náznaky nespokojnosti, pocitu zlyhania, stres či nechuť chodiť do práce,“ vysvetľuje Ivana Heretik Vačoková, Permanent Placement Director zo spoločnosti Adecco Slovakia.

Prečo vlastne dochádza k šikanovaniu podriadených? Vačoková hovorí, že dôvodov môže byť niekoľko: „Od dokazovania si moci z pozície šéfa, cez pocit ohrozenia pozície novým zamestnancom až po „obyčajné“ nesadnutie si s novým kolegom. Práca v kolektíve, kde je stanovená hierarchia, je náročná a každý tím má svoju dynamiku - príchod nového člena ju vždy mení a často práve vtedy vzniká priestor na bossing. Veľakrát to začína nevinne „otestovaním“ si nového kolegu a v niektorých prípadoch to prechádza do závažných prípadov,“ opisuje. Situáciu by podľa nej mohlo zlepšiť, ak by vedúci pracovníci absolvovali tréningové programy týkajúce sa tejto oblasti: „Vzdelávanie manažérov ale mnohokrát absentuje a preto niekedy konajú aj nevedome.“

 

Aké sú najčastejšie príznaky bossingu?

„Formy bossingu môžu byť rôzne: od ohovárania, zadávania neprimeraného objemu úloh, neposkytovanie celých informácií až po sexuálne obťažovanie,“ prezrádza Vačoková.

Prejavov je však naozaj veľa, medzi najčastejšie však patria tieto:

  1. Obviňovanie z chýb, ktoré zamestnanec neurobil
  2. Upozorňovanie na drobné chyby, ktoré sú ale pri iných zamestnancoch prehliadané
  3. Znevažovanie zamestnanca pred kolektívom
  4. Separovanie zamestnanca od kolektívu, napríklad zadržiavaním dôležitých informácií ale aj nepozývaním na spoločné stretnutia
  5. Neustále kritizovanie zamestnanca
  6. Vyžadovanie splnenia ťažko splniteľných alebo príliš náročných úloh
  7. Ohováranie, rozširovanie klebiet o zamestnancovi
  8. Zneužívanie dôverných informácií na poníženie zamestnanca
  9. Pripisovanie si zásluh za prácu zamestnanca
  10. Prehliadanie prínosu a zásluh zamestnanca

Dá sa proti šikanovaniu od šéfa brániť? Aké má zamestnanec šance?

Čeliť bossingu je nezávideniahodná situácia. Zamestnanec totiž „stojí“ voči svojmu nadriadenému, ktorý má vyššie postavenie a právomoci. Vačoková si však aj napriek tomu myslí, že brániť sa dá. Čo radí? „Málo zamestnancov sa odváži postaviť svojmu šéfovi, ale práve rýchle konanie a zastavenie tohto správania v jeho počiatku je dôležité. Od začiatku treba dať svojmu nadriadenému vedieť, kde sú hranice a čo nepovažuje zamestnanec za primerané. V prípade ak sa nepodarí tento problém vyriešiť priamo, je vhodné sa obrátiť na HR oddelenie, kde vám určite pomôžu,“ odporúča.


Prečítajte si tiež: Ohováranie v práci a nepríjemní kolegovia? Zistite, či nie ste obeťou mobbingu


Situácia sa však môže niekedy naozaj dostať až do extrémnych rozmerov. „V závažných prípadoch je dobré si odkladať dôkazy či už vo forme svedectiev kolegov, kópiou e-mailov prípadne nahrávku konverzácie a eventuálne riešiť tento problém aj súdnou cestou,“ radí Vačoková. A ako by ona sama riešila, ak by sa stala obeťou bossingu? „Určite priamou komunikáciou s nadriadeným, snahou vymedzenia si pravidiel a v najhoršom prípade zmenou oddelenia či zamestnávateľa,“ uzatvára.

Viac o téme: Neznáša Nenávidí Prejavy Príznaky Šéf Formy Bossing Bossingu Zasadol
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Zdroj: Forbes; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy