Nastupujete do prvého zamestnania? Týchto 8 rád sa držte, ak chcete zažiariť

Zdroj: thinkstockphotos.com

Úspešne ste ukončili štúdium, máte za sebou niekoľko brigádnických skúseností či stáží. Nejaké obdobie ste sa „potulovali“ po trhu práce a nakoniec sa vám podarilo získať džob – vaše prvé, skutočné zamestnanie. Každý bol raz nováčikom. A hoci možno máte skúsenosti z brigád či stáží, prvé ozajstné zamestnanie je predsa len trochu iné. Ak je to aj váš prípad, inšpirujte sa týmito dobrými radami, ako najlepšie zvládnuť nástup do prvej práce.

 

 

  1. Buďte priateľský a dobre naladený
    Pozdravte, usmievajte sa, dbajte na akurátny stisk ruky, nebojte sa použiť vhodný vtip. So žartovaním – napríklad formou drsnejších vtipov, to však nepreháňajte, najprv si zistite, aká „klíma“ panuje vo firme a tomu prispôsobte svoje vtipkovanie.
  2. Pýtajte sa
    Nie je hanba povedať, ak niečomu nerozumiete, ak ste sa s nejakým termínom stretli po prvýkrát. Pýtajte sa na veci, ktoré vám nie sú jasné, zisťujte, ako to vo firme funguje. Ste v práci nový, práve teraz je priestor na kladenie otázok a „nasávania“ čo najviac informácií.
  3. Netrápte sa, ak si nepamätáte mená
    Mená tých najdôležitejších by ste si ale mali snažiť zapamätať – vášho nadriadeného, konateľa firmy či iné dôležité osoby vo firme.
  4. Ukazujte záujem
    Samozrejme, vaše pracovné povinnosti majú prioritu číslo jeden, neváhajte však ukázať a zapojiť sa aj do niečoho, čo nie je úplne prepojené s vašou náplňou práce. Ukázať aktivitu ako nováčik bude pre vás len plus, takže ak sa naskytne príležitosť s niečím pomôcť, poradiť či zapojiť sa, neváhajte a choďte do toho.
  5. Preferujte osobný kontakt
    Áno, svojich kolegov poriadne ešte nepoznáte a pravdepodobne ani netušíte, kde ich nájsť. Avšak namiesto pohodlného zasielania e-mailov sa radšej za svojimi novými kolegami vyberte osobne a nadviažte s nimi kontakt.
  6. Snažte sa čo najrýchlejšie zistiť, aká kultúra panuje vo firme
    Čím skôr zistíte, ako veci vo vašej novej firme fungujú, tým rýchlejšie sa adaptujete. Nevyzvedajte, neklaďte nevhodné otázky, snažte sa poskladať si z rozhovorov obraz o firme. Každá firma má iné procesy, spôsoby, riadi sa inými pravidlami – aj tými nepísanými. Pokúste sa ich čo najskôr spoznať.
  7. Nebojte sa ukázať, čo vo vás je
    Možno ste síce mladý a nemáte veľa pracovných skúseností, to však ľahko vyvážite zápalom, záujmom a nápadmi. Nenechajte sa odradiť, ak sa na vás starší kolegovia pozerajú ako na „mladé ucho“.
  8. Staňte sa členom firmy
    Síce vás prijali na konkrétne oddelenie a stali ste sa členom istého tímu, ste súčasť celej vašej novej spoločnosti. Nevytvárajte skupinky, neobmedzujte svoj kontakt len na kolegov, s ktorými spolupracujete najužšie. Staňte sa tým kolegom, ktorý si má čo povedať s každým – hoci len pár viet o počasí. Budujte si meno príjemného nového kolegu, aj vďaka sa vo svojej novej práci rýchlejšie asimilujete.
Viac o téme: Prvé Prvá Práca Zamestnanie Deň Prvý Nováčik Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy