Čo robiť, keď nenávidíte svoju prácu, no nemôžete dať výpoveď?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak to vo vašej práci naozaj neviete vydržať, pravdepodobne ste už miliónkrát fantazírovali o tom, že dáte výpoveď. Vždy však zostanete iba pri predstavách, pretože musíte platiť šeky, splácať pôžičku či hypotéku? Nie je nič horšie, ako trčať v práci, ktorú neznášate. Dať však výpoveď a zostať bez peňazí tiež nie je výhra. Ak ste v súčasnej práci nespokojný a radi by ste si našli novú, neunáhlite sa s výpoveďou. Vyskúšajte tieto triky, ako môžete vašu situáciu aspoň trochu zlepšiť.

 

 

  1. Snažte sa odstrániť to, čo vám najviac prekáža
    Možno si myslíte, že ste už urobili úplne všetko, aby ste zlepšili vašu situáciu na pracovisku. Vždy sa však dá urobiť ešte niečo viac.  Ak to vaša práca umožňuje, požiadajte o možnosť častejších home office-ov, poproste vašich kolegov o pomoc, ak toho máte príliš veľa. Zostávate v práci do noci? Požiadajte firmu o zabezpečenie večere, ak máte hodiny nadčasov, dohodnite sa so zamestnávateľom na ich náhrade – napríklad vo forme náhradného voľna.
  2. Zmeňte to, ako v práci fungujete
    Keďže v práci trávite väčšinu dňa, je dôležité, aby ste ju vnímali ako príjemné miesto. Spravte si z vášho pracoviska prostredie, v ktorom sa budete cítiť dobre. Ako? Skúste to napríklad zlepšením vzťahov  - pochváľte kolegu, ak vám s niečím pomohol, doprajte si krátke prestávky, počas ktorých naberiete energiu, preukážte vašim spolupracovníkom láskavosť. Vďaka týmto drobnostiam sa môžete v práci cítiť výrazne inak, vyskúšajte.
  3. Venujte dostatok času samému sebe
    Ideálnym spôsobom, ako vytesniť a zabudnúť na to, čo bolo v práci, je dopriať si čas iba pre seba, počas ktorého sa budete venovať obľúbeným činnostiam. Oddychujte, športujte, čítajte knihy, pozrite si film, oprášte svoje koníčky. Ak sa vaša pracovná doba skončila, nie je dôvod sa ňou ďalej zaoberať, nemusíte tiež zostávať na pracovisku dlhšie, než je nutné.
  4. Pripravte si únikový plán
    Ak viete, že práca, v ktorej momentálne ste, nie je vaša vysnívaná a ste presvedčený, že v nej nemôžete zostať, mali by ste prísť na to, ako sa dostať z tejto situácie. Zistite, koľko peňazí potrebujete, aby ste prežili obdobie, kým si budete hľadať novú prácu. Pripravovať sa na to začnite už teraz, snažte sa vytvárať si rezervu. Nemusia to byť horibilné sumy, vychádzajte zo svojich možností. To, čo si dokážete ušetriť, vám neskôr dodá možnosti voľby a do istej miery aj slobodu.

    Prečítajte si tiež: Tieto situácie nechcete zažiť: 10 vecí, ktoré pochopia len ľudia pracujúci v obchode


    To, či sa budete cítiť v práci šťastný, veľmi závisí od vás samých. Ide o spôsob myslenia a vnímania. Naučte sa „prerámovať“ – zmeňte spôsob, ako sa zvyčajne na váš pracovný život pozeráte. Všimnite si pozitíva, ktoré ste doteraz možno prehliadali a situácie, ktoré zažívate, začnite vnímať ako výzvy.
Viac o téme: Práca Zamestnanie Výpoveď Podať Ako Chcem Prácu Neznášam Nenávidím
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: glasdoor.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy