Na kráse v práci nezáleží? To, ako vyzeráme, ovplyvňuje našu kariéru!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste si vždy mysleli, že atraktívni ľudia to majú pri dosahovaní úspechu v rámci svojej kariéry jednoduchšie, neboli ste ďaleko od pravdy. Ukazuje sa, že náš úspech naozaj trochu ovplyvňuje aj to, či sme príťažliví. Neznamená to však, že pekní ľudia sa automaticky dostanú na najvyššie pozície, v porovnaní s ostatnými však na to majú väčšiu šancu. Zistite, ako ovplyvňuje našu kariéru to, ako vyzeráme.

 


 

 

  1. Atraktívni ľudia majú predpoklad, že budú zarábať lepšie
    Poznáte „efekt svätožiary“? Psychológovia tvrdia, že ľudia na základe príťažlivého vzhľadu predpokladajú, že čím je človek krajší, tým lepší aj je. Na základe toho majú atraktívni ľudia predpoklad, že budú mať vyšší plat. Vedci  dokonca zistili, že dobre vyzerajúci ľudia zarábajú o 12-14% viac než tí, ktorí nie sú až tak atraktívni.
  2. Atraktívni ľudia sú zvyčajne viac sebavedomí
    Mnohé experimenty potvrdili, že atraktívni jedinci sú ostatnými považovaní za viac dominantných, inteligentných, sexuálne príťažlivých a družnejších ľudí v porovnaní s tými, ktorí nevyzerajú tak dobre. Sebadôvera týchto ľudí môže súvisieť už napríklad s ich detstvom – ak boli od mala považovaní za roztomilé dieťa, užívali si túto výhodu mnoho rokov – až do dospelosti, čo im zabezpečilo väčšiu mieru sebavedomia.
  3. Atraktívni ľudia majú väčšinou lepšie sociálne zručnosti
    Ďalšia skupina vedcov zistila, že príťažlivý vzhľad má vplyv na lepšie socializačné a komunikačné schopnosti. To je pre zamestnávateľov lákadlom – odhadujú totiž, že takýto zamestnanec bude mať vyššiu produktivitu. Čo je možno prekvapením, istý výskum ukázal, že ak chcete zaistiť svojim deťom budúcnosť s vyššími príjmami, nemali by ste ich vychovávať iba so snahou zlepšovať ich intelektuálne schopnosti. Zamerať by ste sa mali aj na rozvoj ich zručností socializácie a nadväzovania nových vzťahov.
  4. Atraktívne ženy majú väčšiu moc
    Ak žena vyzerá dobre, je jej dokonca viac prepáčené. Neveríte? Nedávny výskum zistil, že žena sa môže správať nespravodlivo a neférovo, ak pôsobí príťažlivo, musí sú ochotnejší tolerovať takéto konanie.
  5. Atraktívni ľudia majú menšiu šancu získať prácu, ak je personalista/personalistka menej atraktívny/a
    Či tomu veríte, alebo nie, príťažliví ľudia to nemajú v živote len jednoduché. Istá psychologička tvrdí, že a ak pred sebou personalista vidí atraktívnejšieho a príťažlivejšieho uchádzača či uchádzačku ako je on sám či sama, veľmi často sa mnohí z nich rozhodnú ho z obavy o ohrozenie svojho ega odmietnuť. Odborníčka vysvetľuje, že tento proces sa u personalistu nedeje tak, že si povie: „Tento človek ma ohrozuje, určite ho danú pozíciu neprijmem.“ Personalista si to neuvedomuje, podvedome je však odmietnutie takéhoto kandidáta založené práve na tom.
Viac o téme: Postup Krása Práca Kariéra Zamestnanie Kolega Kolegyňa Výzor Postavenie Šéf Zamestnaní Kariérny Práci Krásny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy