Aby vás kolegovia mali radi: Ako byť obľúbený v práci?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Byť obľúbeným v práci chce byť väčšina z nás. Ste v práci nováčikom? Určite chcete čo najrýchlejšie zapadnúť do kolektívu. Po statuse obľúbeného kolegu však túži aj mnoho ľudí, ktorí sú zamestnaní už dlhšie, no ich introvertnejšia povaha im „bráni“ prejaviť sa naplno. Ako si vybudovať vzťah so svojimi kolegami a stať sa „hviezdou“ kancelárie? Pozrite sa, čo radia personalisti.

 

 

Zapadnúť do kolektívu je niekedy ťažké, najmä ak ste nováčik

Neznamená to však, že sa to nedá. Ak ste v novej práci a chcete si získať svojich kolegov, odborníci jednoducho odporúčajú ostať samým sebou.  „Kolegovia si vás tak ľahšie budú môcť zaradiť,“ hovorí Ján Svrček z oddelenia ľudských zdrojov v RTVS. „Zapojte sa aj do spoločných obedov, určite nevynechajte spoločný teambuilding či firemné akcie,“ odporúča.

Po pracovnej stránke Svrček radí čo najviac sa pýtať: „Aj keď veľa vecí nebudete vedieť, urobte si systém, pýtajte sa, no zároveň si informácie pamätajte, radšej ako sa pýtať viackrát na to isté, si informácie zapisujte. Ak sa na vás budú môcť kolegovia spoľahnúť po pracovnej stránke, ľahšie si získate ich dôveru i v mimopracovnej sfére,“ vysvetľuje.

Súhlasí aj Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke: „Čas zácviku, adaptácie, či predstavovanie činností v spoločnosti je najlepším odrazovým mostíkom na zoznámenie sa. Nebojte sa požiadať o pomoc svojich kolegov  a pýtať sa ich.  Na jednej strane budú vidieť, že sa o danú prácu zaujímate, na strane druhej ich môžete lepšie spoznať aj po ich osobnostnej stránke,“ vysvetľuje.

 

Jednoduché to nemajú ani introverti – ako sa dostať bližšie k svojim kolegom?

Človek, ktorý je v práci nový a zisťuje si informácie od svojich kolegov, k nim má jednoduchšiu cestu. Čo však v prípade, ak je človek introvert a nadväzovanie vzťahov je preňho ťažšie? Na pracovnej pozícii môže pôsobiť dlhšie, no jeho povaha mu možno bráni prehĺbiť si vzťahy.  „Sú typy introvertov, ktorí sa v práci dokážu správať ako extroverti,“ vysvetľuje Svrček. „Ťažkí introverti však budú zvádzať väčší vnútorný  boj. Treba si uvedomiť, že nemusíte byť v práci hneď stredobodom pozornosti a zábavy. Sme rozliční a tak, ako tolerujete vy  rôzne povahy, pravdepodobne rovnako vnímajú aj druhí vás. Budujte preto vzťahy s kolegami na svojich silných stránkach,“ radí. „Zároveň je mnoho monotónnych či analytických pozícií, kde sú introvertné typy ľudí úplne v poriadku,“ dodáva.

Jedným z riešení, ako si nájsť cestu k svojim kolegom, je skúsiť si nájsť „spriaznenú dušu“. Introverti sú známi tým, že preferujú osobný rozhovor medzi štyrmi očami, skúste preto napríklad v kuchynke osloviť kolegyňu či kolegu a nadviažte rozhovor. Možno zistíte, že máte veľa spoločného. Nadviazanie kontaktu s jedným kolegom často vedie k spoznaniu ďalších – vďaka tejto „reťazovej reakcii“ sa môže značne rozšíriť okruh vašich blízkych kolegov.

 

4 šikovné triky,  ako sa si získať kolegov. Vyskúšajte!

  1. Prineste občas do práce kolegom koláč
    Málokto vám na sladkú maškrtu povie nie. Získate tak príležitosť na nadviazanie rozhovoru – jednak vás niektorí určite pochvália, iní si možno vypýtajú recept. Skvelý spôsob na nadviazanie rozhovoru!
  2. Zaujímajte sa o svojich kolegov
    Prejavte záujem aj o súkromie vašich spolupracovníkov. Nevyzvedajte, ukážte však úprimný záujem, ak sa chce kolega posťažovať, prípade poradiť v nejakej záležitosti.
  3. Chváľte, chváľte, chváľte
    Či už ide o prácu vašich kolegov, zmenu účesu či nové šaty. Vašu chválu však nepreháňajte, aby ste nevyzneli falošne. Ak sa vám páčia šaty kolegyne, povedzte jej to. Ak prišiel kolega do práce na parádnej kolobežke, pochváľte mu ju. Prečo nepovedať nahlas, ak sa vám niečo páči? Svet – ale aj naše pracovisko, by vyzerali oveľa krajšie.
  4. Usmievajte sa
     „Úsmev je základ aj pre nesmelého človeka. Ak nesmelý človek spraví krom k ľuďom, niekto z tímu ich smerom k nemu spraví viac. Ak sa dokážete pridať na obed, prípadne obed iniciovať, ste na správnej ceste. Čas snahu znásobí,“ radí Jurčíková.

Nezabúdajte, že budovanie vzťahov chce vždy čas. Nesnažte sa ich urýchliť, alebo preskočiť jednotlivé fázy.„Každý vzťah má niekoľko fáz a potrebuje svoj čas. Postupnými krokmi spomenutými vyššie však budete na najlepšej ceste k vybudovaniu si jeho pevných základov,“ uzatvára Jurčíková.


Prečítajte si tiež: Tieto slová v práci nepoužívajte: Degradujú vás!​


  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy