12 vecí, ktoré by ste mali dosiahnuť skôr, než budete mať 30

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zoskok padákom, žúrovať celú noc v cudzom meste, vyšplhať sa na horu – každý z nás má iné sny a túžby, ktoré by si chcel splniť. Čo by však malo byť na zozname týkajúceho sa nášho kariérneho života? Skôr, než budete mať 30 rokov, by ste si mali prejsť a vyskúšať týchto 12 vecí. Môžu váš totiž veľa naučiť, obohatiť vás a posunúť vpred. Ktoré to sú a koľké z nich ste už dosiahli?

 

 

 

  1. Dostať padáka
    Dostať v práci výpoveď je veľmi silná životná skúsenosť, no zároveň vám môže poslúžiť na „prebudenie sa“ – pravdepodobne vo vašom kariérnom živote nebolo niečo v poriadku. Dostať padáka nie je nič zlé, je to pre vás veľká skúška a príležitosť na zmenu. Okrem toho vám vyhadzov môže ukázať nové možnosti a naučí vás sa rýchlo zorientovať a pripraviť si záložný plán.
  2. Dať výpoveď v nudnej práci
    Život je príliš krátky na to, aby ste ho trávili v práci, ktorú nenávidíte, prípadne v ktorej sa nudíte. Na to, aby dal človek výpoveď, však potrebuje odvahu. Veľa odvahy. Máte ju?
  3. Spísať si svoju víziu
    Nemusíte o tom, čo chcete dosiahnuť, napísať román, stačí krátko a stručne skoncipovaná predstava o vašom budúcom ja. Kým sa chcete stať, čo chcete dosiahnuť? Mať túto víziu na papieri môže slúžiť ako slušný motivátor, čo poviete?
  4. Mať stratégiu na zvládnutie stresu
    Žiť v neustálom kolotoči stresových situácií, tlaku a vyčerpania nie je pre človeka zdravé. Určite tak isté obdobie vydržíte fungovať, skôr či neskôr sa však asi „zoznámite“ so syndrómom vyhorenia. Naučte sa rozvrhnúť si čas a úlohy tak, aby ste si splnili svoje pracovné povinnosti, no zároveň mali dostatok priestoru na oddych a regeneráciu.
  5. Staňte sa odborníkom v tom, čo robíte
    Keď sa blíži vek 30 rokov, mali by ste už vedieť, kto ste, čo robíte a prečo to robíte. Okrem toho by ste tiež mali pracovať na tom, aby ste sa neustále zlepšovali a stali sa expertom vo svojom odbore.
  6. Naučte sa prijať odmietnutie
    Odmietnutie je súčasť života a čím skôr to pochopíte a naučíte sa ho akceptovať, tým lepšie. Nestrácajte svoj čas, energiu alebo dokonca svoju dôstojnosť niečím alebo niekým, kto sa vyjadril jasne a zavrel pred vami dvere.
  7. Pošlite e-mail niekomu, koho obdivujete
    Máte obľúbeného športovca, spisovateľa alebo napríklad aj učiteľa zo základnej školy, ktorý vás ovplyvnil? Prečo by ste mu nemali dať vedieť, že si vážite to, čo robí a že je vaším vzorom a inšpiráciou? Prejavte úctu a vďaku, nič vás to nestojí.
  8. Naučte sa byť majstrom v komunikácii
    Veľa ľudí ignoruje fakt, že by mali pracovať na svojich komunikačných schopnostiach. To spôsobí, že ich kariéra značne utrpí. Ak máte menej ako 30 rokov, dbajte na to, aby ste sa naučili vyjadrovať  jasne a zreteľne, nezabúdajte ani na rozvoj svojho písaného prejavu. Aj ten vás totiž reprezentuje – napríklad v e-mailoch.
  9. Naučte sa networkovať
    Možno neznášate networkovanie, máte hrôzu zo spoznávania nových ľudí, musíte si však uvedomiť, že je to základný spôsob na vybudovanie úspešnej kariéry. Ako na to? Prvým krokom je naučiť sa vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a nebáť sa ľudí.
  10. Prevezmite kontrolu nad vašou prítomnosťou na sociálnych sieťach
    Nedovoľte, aby váš Facebook profil hovoril za vás potenciálnym zamestnávateľom či klientom. Skontrolujte si, čo je v rámci vášho profilu dostupné verejnosti a nastavte si pravidlá súkromia.
  11. Nebojte sa konfliktov
    Konflikty sú všade okolo nás, naučte sa, ako ich správne riešiť. Je totiž umenie vedieť sa pohádať - argumentovať, neútočiť, prejaviť svoj názor a byť rovnocenným súperom v konflikte. Nevnímajte konflikty ako niečo negatívne, zamerajte sa skôr na spôsob, ako ich vyriešiť.
  12. Stále sa učte niečo nové
    ​Zo školy ste pravdepodobne už niekoľko rokov vonku, to však neznamená, že by ste sa mali prestať učiť. Pozrite si, aká je ponuka kurzov, sami iste viete, v čom máte nedostatky. Alebo sa túžite naučiť niečo úplne nové? Smelo do toho!

Prečítajte si tiež: 7 znakov, že máte vyššie IQ než ostatní​


Viac o téme: 30 Kariéra Tridsať Úspech Pred Rokov Úspešný Čo Stihnúť Tridsiatkou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy