Tieto veci v piatok v práci nerobte: Inak vás budú kolegovia neznášať!

Piatok je pre každého zamestnaného človeka malý sviatok. Je totiž predzvesťou vytúženého a čoraz viac blížiaceho sa víkendu. Od piatkového poobedia väčšina z nás už pomaly odpočítava hodiny do konca pracovnej doby (priznajte sa, že to občas robíte aj vy). Piatok je síce rovnaký pracovný deň ako ostatné, túžime ho však prežiť bez stresov a náročnejších situácií. Čo by ste preto v piatok v práci nemali robiť svojim kolegom, ak chcete, aby vás mali aj naďalej radi?

 

  1. Nezvolávajte nezmyselné, niekoľkohodinové stretnutia
    Neplánujte ani mítingy na 16:30 a neskôr. Na čím neskoršiu hodinu stretnutie naplánujete, tým viac hrozí, že na vás kolegovia budú pozerať krivo. Pracovné nasadenie totiž ku koncu týždňa klesá a dôležité projekty či vážne rozhodnutia ľudia robia radšej, keď majú dostatok času, energie a sú „rozbehnutí“ v pracovnom kolotoči.
  2. Neorganizujte školenia pre kolegov
    Ak chcete, aby si zo školení aj niečo odniesli, nezvolávajte ich na piatok poobede. Najmä, ak ide o zaúčanie do náročnejších programov. Po celom týždni sú totiž kapacity človeka o niečo nižšie, nechajte si preto vysvetľovanie na začiatok ďalšieho pracovného týždňa.
  3. Nezadávajte kolegovi úlohu s tým, že ju potrebujete vyriešiť ASAP
    Prísť za kolegom v piatok poobede a povedať mu, že výsledok chcete ešte v ten deň, prípadne čo najskôr, preňho môže byť trošku stresujúce. Predstavte si, že chcete v piatok odísť z práce skôr, pretože niekam cestujete a dostanete úlohu s horiacim termínom – ani vás by táto správa nepotešila. Rozplánovanie vašej práce je dôležité nielen preto, aby ste nestresovali svojich kolegov, ale aj pre vás samých.
  4. Nechoďte za kolegom s prosbou, aby vám pomohol s úlohou, ktorú nestíhate
    Hlavne, ak patríte medzi tých, ktorí počas dňa chodia na 8 fajčiarskych prestávok, doprajete si hodinový obed a pol hodinku klebetenia v kuchynke na káve. Kolegovia vám určite radi pomôžu, nie však vtedy, ak si za svoj zlý časový manažment môžete sami.
  5. Ak vidíte, že sa kolega zberá na odchod, nezačnite s ním preberať projekt, ktorý riešite
    Ak si kolega balí svoje veci, znamená to, že si svoje odpracoval a chce si ísť užiť víkend. Nezačnite s ním preto rozoberať  úlohu, na ktorej spoločne pracujete. Zaželajte mu, nech si užije voľno, dokončite si svoju prácu a choďte oddychovať aj vy!

Prečítajte si tiež: Koľko dní by mala trvať ideálna dovolenka? Pozrite sa, čo hovorí psychológ!​


Viac o téme: Práca Kolegovia Zamestnanie Piatok Čo Práci Vás Nerobiť Neznášať Neznášajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy