Horúčavy v práci: Stará sa o vás zamestnávateľ dostatočne?

Zákonnou povinnosťou každého zamestnávateľa je zabezpečiť pitný režim pre svojich zamestnancov. S príchodom horúcich letných dní sa však nároky na ochranu a bezpečnosť zamestnancov zvyšujú a firmy by ich nemali podceňovať. Extrémne horúčavy sa týkajú už aj našich geografických podmienok a na mnohých pracoviskách hrozí zvýšená záťaž. Preto je nevyhnutné, aby bola zamestnancom poskytnutá potrebná starostlivosť. Zistite, ako sa v období horúčav starajú o svojich zamestnancov známe slovenské firmy!

 

Pitný režim nad rámec počas celého roka?  

„Našim zamestnancom zabezpečujeme plnohodnotný pitný režim. V priebehu celého roka sú im na pracoviskách k dispozícii voda, káva a čaj,“ hovorí Gabriela Bechynská, korporátna manažérka spoločnosti Mondelez. 

Na dostatočný príjem tekutín pre svojich zamestnancov myslia aj v Poštovej banke: „Staráme sa o pitný režim našich zamestnancov celoročne, nielen v letom období. K dispozícii majú napríklad automaty na filtrovanú pitnú vodu a zamestnanci pobočiek minerálky. Počas letných mesiacov navyše zabezpečujeme pre pobočky vyšší počet minerálok. Na centrále sú k dispozícii taktiež kávomaty,“ hovorí Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke.


Prečítajte si tiež: Toto na porade so šéfom nerobte: Inak sa v práci dlho neudržíte


Aj v spoločnosti Slovnaft sa o svojich zamestnancov starajú v letných mesiacoch nadštandardne: „V období jún až august poskytujeme každému pracovníkovi podľa jeho pracoviska minimálne liter tekutín denne (na jednu pracovnú zmenu). Zamestnanci majú na výber z troch druhov balenej pramenitej vody (sýtená, jemne sýtená a nesýtená); na niektorých pracoviskách je voda distribuovaná v galónoch,“ vysvetľuje Ladislav Prochádzka, špecialista na externú komunikáciu spoločnosti. 

Horúčavy v práci: Stará Galéria fotiek (2)

 

V horúčavách firmy volia častejšie prestávky či skrátenie pracovnej doby

Niektoré firmy sa rozhodnú v prípade extrémnych horúčav chrániť svojich zamestnancov tým, že upravia pracovnú dobu. „Pokiaľ počas viacerých dní teplota stúpa nad 28°, môže manažér upraviť pracovnú dobu svojho tímu. Kolegovia vtedy pre pracovnú činnosť využívajú prevažne ranné hodiny a v poobedných hodinách, v čase najvyšších horúčav, je pracovná doba skrátená,“ objasňuje Martin Dobiaš, riaditeľ Odboru ľudských zdrojov ČSOB.

V spoločnosti Volkwagen sú zas počas vysokých teplôt bežné častejšie pracovné prestávky: „Počas horúcich dní zavádzame teplotné prestávky vo všetkých pracovných zmenách (ranná, poobedná aj nočná). Zamestnanci majú tiež k dispozícii neobmedzené množstvo tekutín v rámci pitného režimu zo sódabarov,“ hovorí Lucia Makayová, hovorkyňa spoločnosti.


Prečítajte si tiež: Dostávate na narodeniny od šéfa darček? V týchto firmách je to bežné


Klimatizované priestory a spoločné priestory vybavené nádobami s pitnou vodoou: takto sa o svojich ľudí stará spoločnosť Kaufland: „V čase vysokých horúčav sú spoločenské miestnosti dopĺňané aj minerálnou vodou vo fľašiach, ktoré si môžu zamestnanci brať aj na predajnú plochu. Samozrejmosťou sú aj častejšie prestávky na oddych a na doplnenie tekutín. V prípade extrémnych horúčav - ak to pracovné povinnosti umožňujú, sa skracuje pracovná doba,“ hovorí Andrej Kulaviak zo spoločnosti Kaufland.

Ani Rozhlas a televízia Slovenska nezanedbáva starostlivosť o svojich zamestnancov. Väčšina budov spoločnosti RTVS je vybavená klimatizáciou, ktorá chráni pred horúčavami. „Nakoľko sa ale vo všetkých budovách klimatizácia nenachádza, pri extrémnych horúčavách umožňujeme zamestnancom zaradenie častejších prestávok v práci, prípadne sa skracuje pracovná doba, ak to pracovné povinnosti umožňujú. V budovách vybavených kuchynkami je zabezpečený zdroj pitnej vody, pre pracovníkov v teréne a exteriéri je zabezpečený náhradný pitný režim vo forme balenej stolovej vody,“ uzatvára Ján Svrček z RTVS.

Viac o téme: Zabezpečenie Práca Zamestnanie Horúčavy Pitný Režim Zamestnávateľ Práci Pitného Režimu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy