12 situácií v práci, v ktorých by ste nemali hovoriť „prepáč“

Niektorí ľudia používajú slovo prepáč príliš často, v každej jednej situácii. Sú však aj takí, ktorí nie sú schopní ospravedlniť sa za žiadnych okolností. Ani jeden z prípadov však nie je pre kariérne napredovanie vhodný. Ak sa ospravedlňujete vždy, všade a za všetko, slovo prepáč začne strácať na svojom význame. Dokonca môže byť neustále sa ospravedlňovanie otravné. Naučte sa, kedy je vhodné a správne použiť slová prepáč mi. V týchto situáciách sa ospravedlňovať rozhodne nemusíte!

 

  1. Keď vás to, čo sa stalo, v skutočnosti nemrzí
    Neúprimné či sarkastické ospravedlnenie nemožno považovať za ospravedlnenie. Nenúťte sa do ospravedlnenia, ak to tak necítite.
  2. Keď sa nemáte za čo ospravedlniť
    Veľa ľudí používa slovo „prepáč“ na vyplnenie vety, prípadne keď chcú pôsobiť zdvorilo. V situáciách, v ktorých však nie je čo ospravedlniť, je zbytočné. Povedať napríklad „Prepáčte, ale musím si odskočiť na toaletu“, je nezmysel. Namiesto toho povedzte: „Ospravedlňte ma, odskočím si na toaletu“.
  3. Keď ste rozhodli urobiť niečo, v čo ste verili a bolo v súlade s vaším presvedčením
    Nemusíte sa ospravedlňovať za to, že nechcete klamať klientovi. Ak je to proti vášmu svedomiu, nemusí vás nič mrzieť.
  4. Keď nechcete, aby informáciu, ktorú sa chystáte oznámiť, začal adresát považovať za problém
    Veľa zamestnancov robí chybu v tom, že ospravedlnením upozorní na istú skutočnosť, ktorá problémom nie je, no práve slovami „mrzí ma to“ ho ostatní ako problém začnú vnímať. Napríklad kolega, ktorý má odprezentovať výsledk a postaví sa pred skupinu s vetou: „Prepáčte, nemal som veľa času na prípravu tejto prezentácie, ale dúfam, že mi to odpustíte.“ Takto však sami seba zbytočne „odpíšete“.
  5. Ak sa spoliehate na to, že ospravedlnením automaticky získate odpustenie
    Odpustenie nepríde hneď po tom, ako poviete „prepáč mi“. Nerátajte s tým, že len vďaka týmto slovám vám daný človek hneď odpustí – takto to nefunguje. Závisí od situácie, od vážnosti problému a od toho, či ublížený vidí, či vám je to ľúto naozaj úprimne.
  6. Keď dávate výpoveď
    „Mrzí ma to, ale rozhodol som sa prijať lepšiu pracovnú ponuku.“ Možno si myslíte, že takouto formuláciou budete slušný a zdvorilý,  v tomto prípade sa však naozaj nie je za čo ospravedlňovať. Ak by vás to totiž naozaj mrzelo, pravdepodobne by ste nebrali nový džob.
  7. Keď máte ospravedlniť niekoho iného
    Ak vás kolega požiada, aby ste odkázali šéfovi, že ho to mrzí, ale termín na splnenie úlohy nestíha, netlmočte nadriadenému celú túto vetu. Neoznamujte zlú správu, nevezmite na seba špinavú prácu. Namiesto toho šéfovi dajte vedieť, že s ním chce váš kolega o niečom hovoriť.
  8. Keď nemôžete za to, že vznikol problém
    Ak ste v situácii, že riešite problém, za ktorý ale nemôžete, nie je potrebné sa ospravedlňovať. Nie je to vaša chyba, že zlyhali procesy či došlo k nedorozumeniu.
  9. Keď s niekým nesúhlasíte
    Niektorí ľudia majú pocit, že predtým, ako vyjadria svoj nesúhlas, musia použiť spojenie ako „nehnevaj sa“, „prepáč, ale“.  Takýmto vystupovaním v konflikte budete však pôsobiť skôr defenzívne, než sebavedome.
  10. Keď vás hnevá kolegovo správanie
    Predstavte si, že riešite napríklad problém harašmentu na pracovisku. Ako by ste naznačili nepríjemnému kolegovu, že už naozaj nezvládate jeho nevhodné poznámky? Ak máte vo zvyku sa často a takmer za všetko ospravedlňovať, pravdepodobne vám napadla veta ako: „Prepáč, ale tieto tvoje dvojzmyselné narážky už ďalej neznesiem.“ Slová ospravedlnenia tu však nemajú čo robiť – nie vy, ale váš kolega by sa mal ospravedlňovať!
  11. Keď niekoho žiadate o láskavosť
    „Prepáč, nevadilo by ti, ak by som ťa poprosil o pomoc?“ Toto je jedna z najhorším foriem, ako niekoho požiadať o láskavosť. Prejdite rovno k vašej požiadavke, alebo začnite s komplimentom: „Počul som, že si skvelý v Exceli, pomohol by si mi, prosím ťa, s jednou jeho funkciou?“
  12. Keď ste sa už raz ospravedlnili a problém uzavreli
    Ak ste urobili chybu, ospravedlnili ste sa a nikto sa tým už nezaoberá, nevyťahujte to zbytočne znova. Neospravedlňujte sa dokola za niečo, čo je už „vyriešené“. 
Viac o téme: Práca Ospravedlnenie Kedy Ospravedlniť Zamestnaní Práci Prepáč
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy