Dostávate na narodeniny od šéfa darček? V týchto firmách je to bežné

Každá spoločnosť má firemnú kultúru nastavenú inak. Sú firmy, ktoré nikdy nezabudnú na malú pozornosť pri narodeninách, meninách či pracovných jubileách svojich zamestnancov. V niektorých je zvykom pozvať oslavujúceho zamestnanca na večeru, v iných firmách dostanú pracovníci pri príležitosti pracovného výročia finančný príspevok. Sú však tiež spoločnosti, ktoré pri významných udalostiach poskytujú svojim zamestnancom aj platené dni voľna. Zistite, ako pristupujú k sviatkom či výročiu svojich pracovníkov známe slovenské spoločnosti!

V ktorých firmách získate pri jubileu finančný príspevok alebo večeru s nadriadeným?      

 „Narodeniny a meniny zamestnanci spoločnosti Slovnaft oslavujú individuálne v rámci svojich kolektívov, kde už majú vlastné tradície či spôsoby osláv. Slovnaft ako zamestnávateľ poskytuje jednorazovú odmenu vo výške 166 eur každému zamestnancovi, ktorý dovŕši vek 50 rokov,“ vysvetľuje Ladislav Procházka zo spoločnosti Slovnaft.

V rámci spoločnosti sa zároveň oslavujú aj pracovné jubileá zamestnancov : „Raz za štvrťrok sa koná slávnostné stretnutie manažmentu a zamestnancov, ktorí v spoločnosti pracujú minimálne 20 rokov.  V závislosti od dĺžky ich pracovného pomeru v Slovnafte zamestnanci dostávajú odmenu, v prípade 20 rokov zamestnania je to 240 eur. Na odmenu majú následne nárok za každých ďalších 5 rokov zamestnania a jej výška rastie až na úroveň 500 eur pri dobe zamestnania 45 rokov,“ dodáva Procházka.

Významné životné jubileá a výročie odpracovaných rokov vo firme sa oslavujú v kruhu najbližších kolegov a nadriadeného. Vtedy nadriadený pozýva oslávenca a jeho blízkych kolegov na slávnostnú večeru alebo obed a v rámci gratulácie mu odovzdá dar v mene spoločnosti,“ prezrádza podrobnosti zo zákulisia spoločnosti Kaufland HR špecialista Andrej Kulaviak.  A ako je to v prípade narodenín či menín? „To už zväčša závisí od spontánnosti zamestnancov,  čo si pre svojho kolegu pripravia. Najčastejšie je to malé posedenie, kde dámy dostávajú kvety a mužský kolega menší darček. Okrem toho, v rámci nášho balíka benefitov, majú zamestnanci nárok na finančné poukážky v prípade sobáša, narodenia dieťaťa a významného výročia odpracovaných rokov v našej spoločnosti,“ dodáva Kulaviak.   


Prečítajte si tiež: PRIESKUM: Mal by byť v pracovných ponukách uvádzaný plat?


Dlhoročnú lojalitu zamestnancov si vážia aj v Poštovej banke: „Naši zamestnanci dostávajú finančnú odmenu a pozornosť v zmysle blahoželania pri 10-, 15-, 20- a a 25-ročnom pracovnom jubileu,“ prezrádza Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov.          

Finančným darom pri pracovnom výročí prispievajú svojim pracovníkom aj v Slovenských elektrárňach. „Výška príspevku sa odvíja od počtu odpracovaných rokov,“ vysvetľuje Jana Burdová, hovorkyňa spoločnosti.

„V ČSOB naši kolegovia nie sú len zamestnancami, pracovníkmi, členmi pracovných tímov. Vnímame nielen ich pracovné nasadenie a dosahovanie pracovných cieľov, ale aj míľniky v ich súkromnom živote. Pri životných jubileách 50-tich a 60-tich rokov dostanú od zamestnávateľa dar vo forme finančnej odmeny. Často svoje sviatky oslavujú aj s kolegami, v spoločných priestoroch pracoviska,“ hovorí Martin Dobiaš, riaditeľ odboru ľudských zdrojov banky.

Dostávate na narodeniny od Galéria fotiek (2)
           

Na sviatok či výročie zamestnancov nezabúdajú ani v Rozhlase a televízii Slovenska: „Pri životných výročiach je možné zakúpiť zamestnancom kyticu kvetov, ktorú zvyčajne odovzdá nadriadený. Pri pracovných výročiach  býva vyplatený symbolický finančný dar zo sociálneho fondu.  Ostatné je už na jednotlivých vzťahoch v tímoch. Vieme o stretávaní a oslavách po pracovnej dobe, až po spoločné oslavy viacerých kolegov naraz. V našom HR tíme sa zvykneme kolegovi/kolegyni zložiť na malý darček, sladkú pozornosť . Oslávenec sa na oplátku predvedie svojimi schopnosťami vo varení, pečení. Z toho máme potom malý kulinársky sviatok v tíme všetci,“ prezrádza Ján Svrček z odboru ľudských zdrojov RTVS.


Prečítajte si tiež: Toto na porade so šéfom nerobte: Inak sa v práci dlho neudržíte


„Mondelez je veľká firma. Preto sú oslavy narodenín či výročí našich zamestnancov predovšetkým v rukách ich nadriadených,“ vysvetľuje korporátna manažérka spoločnosti Gabriela Bechnyská. „Bežne si k narodeninám gratulujeme, väčšinou s drobným darčekom. Pri významných životných a pracovných jubileách zamestnanci dostávajú tiež finančný príspevok,“ dopĺňa.

Dni plateného voľna nielen na narodeniny? Aj takto sa starajú firmy o svojich zamestnancov

Páčilo by sa vám mať voľno v deň narodenín? Aj takýto benefit ponúkajú zamestnancom niektoré slovenské firmy. Jednou z nich je napríklad aj Poštová banka. „Benefity pre zamestnancov sme nastavili tak, aby vytvorili rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Aj práve v takýchto dôležitých momentoch chceme dať zamestnancom vedieť, že nám na nich záleží. Preto sme zaviedli možnosť využiť ½ dňa plateného pracovného voľna v týždni narodenín, napríklad práve na zabezpečenie svojej oslavy,“ vysvetľuje Jurčíková.

„Nielen narodeniny sú však dôležitým míľnikom v živote zamestnanca. Pri rôznych rodinných príležitostiach majú zamestnanci ČSOB možnosť čerpať voľno navyše, nad rámec zákonného nároku, s plnou náhradou mzdy. Deň voľna navyše využívajú pri svadbe, ako aj pri promóciách. Pri narodení dieťaťa myslime aj na oteckov, ktorí pri svojich najdrahších trávia 3 voľné dni navyše,“ uzatvára Dobiaš.

Viac o téme: Výročie Darčeky Firma Jubileum Zamestnávateľ Spoločnosť Meniny Narodeniny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy