Harašment na pracovisku: Ako sa brániť?

Zdroj: thinkstockphotos.com

Občas máme na pracovisku smolu a natrafíme na kolegu či kolegyňu, ktorí nevedia, kde končia hranice profesijných vzťahov. Stalo sa aj vám, že ste dennodenne počúvali dvojzmyselné narážky, dostávali pracovné e-maily, do ktorých sa odosielateľovi podarilo vtesnať aj sexuálny podtón? Alebo dokonca došlo aj k dotykom, ktoré vám boli nepríjemné? Ako riešiť túto situáciu, ako sa možno brániť?

Kolegov si nevyberáme a čím väčšia firma, tým viac pováh a charakterov sa stretáva. Tak  sa môže stať, že natrafíte na osobu, ktorá nerešpektuje slušné správanie a dovoľuje si viac, ako by sa v rámci kolegiálnych vzťahov patrilo. Neplatí však, že sexuálne obťažované bývajú iba ženy, niekedy sa táto situácia týka aj mužov.

Na tieto prejavy harašmentu si dajte pozor

Zdá sa vám správanie istého kolegu či kolegyne podozrivé? Váhate, či je jeho alebo jej správanie na hrane? Zbystrite pozornosť, ak sa na pracovisku stretávate s takýmto správaním:

  1. Kolega/kolegyňa komunikuje dvojzmyselne
  2. Má nevhodné poznámky a komentáre k vášmu oblečeniu
  3. Mužský kolega vám neskrývane pozerá do výstrihu
  4. „Náhodné“ dotýkanie či obtieranie o vaše intímne miesta
  5. V kancelárii bežne počujete rozprávať oplzlé vtipy

Netrpte takéto správanie. Ako sa brániť?

Odborník radí porozprávať sa o celej situácii s kolegom, ktorý vám je z tímu blízky: „Vyžiadajte si od neho spätnú väzbu, či napríklad vaše správanie alebo oblečenie nevyvoláva dvojzmyselné narážky. Zistite, či aj on považuje takéto narážky za nevhodné. Môže vám zároveň pomôcť ako tretia strana a svedok pri rozhovore s kolegom, ktorý vás obťažuje,“ vysvetľuje Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S.

Ak je už správanie kolegu, ktorý vás obťažuje, naozaj neznesiteľné a prekračuje všetky medze, musíte zakročiť. „V prvom rade je dôležité kolegu či kolegyňu upozorniť, že narážky sú už za hranicou.  Často sa stáva, že si kolega/kolegyňa vašu reakciu vysvetľuje pozitívne, a preto v správaní pokračuje. Je preto potrebné nabrať odvahu a pomenovať, že vám to prekáža,“ radí Lazový.


Prečítajte si tiež: Toto je 14 typov najotravnejších kolegov: Nemáte ich náhodou v práci?


V tomto prípade nie je priestor na taktnosť či jemnosť – nezabúdajte, že ani samotný kolega či kolegyňa, ktorý/á vás obťažuje, taký nie je. Buďte rázny a priamy, zdôraznite, že takéto správanie nestrpíte  a ak bude pokračovať, pohrozte sťažnosťou u nadriadeného. Ak rozhovor nezaberie a kolega či kolegyňa pokračuje vo svojom správaní, nečakajte a o celej situácii povedzte vášmu nadriadenému.

Nadriadený váš problém nerieši? Obráťte sa inde

Môže sa stať, že váš šéf obťažovanie na pracovisku berie na ľahkú váhu a nad vašimi obavami a znepokojením iba mávne rukou. Nenechajte sa odradiť, ani si nenechajte nahovoriť, že nejde o skutočný problém. Obťažovanie v práci (a nielen v nej) nemá čo robiť. Lazový radí obrátiť sa na iné miesta: „Úlohou manažéra je okrem iného zabezpečiť spokojnosť jeho tímu a prípadné opatrenia pri vzniknutých konfliktoch. V prípade, že túto situáciu nerieši, je možnosť poradiť sa na HR oddelení. Prípadne naberte odvahu a porozprávajte sa s nadriadeným vášho šéfa.“

Že ste tak urobili, no nič sa nestalo? Nikto z uvedených osôb, ktorú radil odborník kontaktovať, sa vášmu problému nevenuje, prípadne ho za problém nepovažuje? „Môže to znamenať, že je chybne nastavená vnútorná kultúra a je vhodné zvážiť zmenu zamestnania,“ radí Lazový.

Veľké firmy, dajte si pozor!

Odborník upozorňuje, že na riziko harašmentu na pracovisku by si mali dať pozor najmä veľké spoločnosti.  „V menšej spoločnosti väčšinou tímy viac žijú spolu a vedia si podobné situácie riešiť svojpomocne.  Väčšie spoločnosti by mali mať implementovanú internú smernicu, kde je stanovený kompletný postup v prípade harašmentu,“ tvrdí Lazový.

 

Viac o téme: Obťažovanie Kolega Sexuálny Harašment Brániť Obťažuje Harasment Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy