Syndróm vyhorenia: Vyrieši ho zmena práce? Toto radia personalisti

Zdroj: thinkstockphotos.com

Vyhorenie sa netýka iba ľudí, ktorí pracujú na jednom a tom istom mieste veľa rokov. Vyhorieť môžu aj ľudia, ktorí sú na danej pracovnej pozícii napríklad iba rok. Ak sú totiž v permanentnom strese, pracujú dlhodobo na 110%, práci obetujú aj svoj voľný čas, nástup vyhorenia je len otázkou času. Máte pocit, že aj vám niečo také hrozí? Čo robiť, ak sa aj u vás objaví syndróm vyhorenia? A čo radia odborníci?

 



„Medzi prvé signály, ktoré nám môžu naznačiť, že niečo nie je v poriadku, môže byť dlhodobá strata radosti z práce, dokonca až nechuť ísť do práce,“ hovorí Andrej Kulaviak z personálneho oddelenia spoločnosti Kaufland. Zaujíma vás, aké sú ďalšie príznaky? Zosumarizovali sme 6 typických znakov, že vám hrozí vyhorenie.

6 príznakov, ktoré môžu symbolizovať syndróm vyhorenia

  1. Práca vás neteší, na každú úlohu reagujete otrávene
  2. Ak sa vyskytne problém, začnete vymenúvať spôsoby, prečo to nejde, namiesto toho, aby ste hľadali spôsoby, ako sa to dá
  3. Jediný svetlý bod z pracovného dňa je pre vás obed, prípadne odchod z práce
  4. V práci trávite len toľko času, koľko je potrebné – ani o minútu viac
  5. Nevidíte zmysel v tom, čo robíte
  6. Prácu si chcete čo najviac zjednodušiť, nechce sa vám vynaložiť aktivitu a energiu navyše

Našli ste sa v niektorých z týchto príznakov? Nemusíte sa báť, niečo podobné nezažívate iba vy. „Pocit vyhorenia má každý z nás. Všetci občas cítime, že malý domček v horách, bez elektriny, s malým políčkom, domácimi zvieratami a bez ľudí okolo nás by vyriešil všetky naše súčasné problémy,“ vysvetľuje Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.


Ako riešiť vyhorenie? Zmeniť prácu alebo nájsť alternatívne riešenie?

Možno máte pocit, že vám v súčasnej situácii pomôže iba výpoveď a hľadanie novej práce. Personalisti však odporúčajú zvážiť a dobre si premyslieť toto rozhodnutie. „Hľadanie nových cieľov je nikdy sa nekončiaci príbeh. Niekedy je to len chvíľkový pocit, ktorý prejde. Preto treba počkať, netreba konať unáhlene. Nemeňte zamestnanie na to, aby ste zistili, ako vám bolo dobre,“  radí Dranga.


Prečítajte si tiež: Chcete, aby vás v práci mali radi? Prestaňte robiť tieto veci!


Podobný názor má aj Kulaviak: „Ani samotná zmena práce nie je jednoduchá a môže zaťažiť našu psychiku. Momentálna situácia na pracovnom trhu nie je priaznivá, skôr by som začal riešiť túto situáciu so svojím nadriadeným.“ Ako? „Ak ide o vyhorenie z dôvodu neschopnosti skĺbiť svoj profesijný život s rodinným, pokúste sa dohodnúť si úpravu pracovného času. Ak ide o nezvládnutú záťaž na vašej pozícii, porozprávajte sa so zamestnávateľom o, aspoň dočasnom, preradení na nižšiu pozíciu, na ktorej budete mať menej zodpovednosti a tým aj menšiu záťaž,“ odporúča.

So šéfom sa nedá a zmeny nepomohli? Výpoveď je namieste

Že vám rady personalistu nepomohli? Pokúsili ste sa zmeniť si pracovný režim, no k zlepšeniu nedošlo? Máte pocit, že aj napriek snahe sa už vo vašom súčasnom zamestnaní nedokážete nijako naštartovať? „Ak už nemáte nové výzvy, ale máte energiu a čas ísť do nových dobrodružstiev, urobte to – zmeňte prácu,“  odporúča Dranga.

Niekedy môže byť problémom aj to, že váš nadriadený pre vás nemá pochopenie a vašu situáciu odmieta riešiť. V tomto prípade je to jednoduché: „V prípade, že medzi vami a vašim šéfom nie je dôvera, situáciu by som riešil razantnejšie a prácu zmenil, je totiž málo pravdepodobné, že s jeho pomocou dosiahnete akúkoľvek zmenu,“ uzatvára Kulaviak.

Viac o téme: Vyhoretý Syndróm Vyhorenia Vyhorený Vyhorenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy