Kamery na pracovisku: Na čo má zamestnávateľ právo a čo si nesmie dovoliť?

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pred firmou máme na mieste vyhradenom pre fajčiarov kameru, údajne z bezpečnostných dôvodov. Bol som fajčiť mimo prestávky a chcem sa spýtať, či tento záznam môže byť použitý ako dôkazový materiál.

Právnička radí: Zamestnávateľ nemôže bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho sleduje bez toho, aby bol na to upozornený. Ak chce zamestnávateľ zaviesť monitoring na pracovisku, musí splniť viacero podmienok. Ak je u zamestnávateľa zavedený kontrolný mechanizmus, je zamestnávateľ povinný informovať zamestnanca o rozsahu kontroly a spôsoboch jej uskutočňovania. Jedným zo spôsobov kontroly sú aj bezpečnostné kamery na pracoviskách.

V zmysle ustanovenia § 13 ods. 4 Zákonníka práce, zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.


Prečítajte si tiež: Ste PN? Výpoveď môžete dostať aj počas maródky


Monitoring zamestnancov môže byť vykonávaný len ak existujú vážne dôvody spočívajúce v osobitnej povahe činností zamestnávateľa (napr. ochrana majetku, obchodného tajomstva, predmet činnosti zamestnávateľa). Zákon súčasne požaduje, aby zamestnanci boli vopred upozornení na existenciu a spôsob monitoringu.

Kontrola zamestnancov je nástrojom, ktorý umožňuje zamestnávateľovi z vážnych dôvodov (napr. na ochranu svojich majetkových hodnôt ) realizovať monitoring zamestnancov, pričom výkon práv zamestnávateľa musí byť v rovnováhe s právom zamestnanca na ochranu súkromia. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Kamera Natáčanie Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy