Sny o práci: Ako ich správne interpretovať?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V súčasnosti je stres z práce prakticky samozrejmosťou. Človek by si však myslel, že od starostí si oddýchne aspoň keď zaspí. Žiaľ, nie je to tak. Pracovné obavy sa často dostávajú aj do našich snov. Niekedy sú celkom priamočiare, napríklad sníva sa vám, že vás vyhodia, pretože sa toho bojíte aj v reálnom živote. Iné sa dajú pochopiť len veľmi ťažko. Psychológ a odborník na interpretáciu snov, Michael Lennox, vám však pomôže pochopiť tie, ktoré sa vyskytujú najčastejšie.

Sex so spolupracovníkom

Lennox tvrdí, že jedným z najčastejšie vyskytujúcich sa snov je o sexe s kolegom, a to práve s tým, ktorý vás vôbec nepriťahuje a nikdy by ste s ním nič nemali. V skutočnosti však vôbec nejde o sex, ale pravdepodobne len chcete zahrnúť niektoré aspekty osobnosti vášho spolupracovníka do tej svojej. Sex slúži len ako symbol integrácie.

Na pracovisku

Ak neustále snívate o tom, že ste v pracovnom prostredí, existuje šanca, že zažívate enormný stres a spracovávate ho v spánku. „Stresu je toľko, že sa ho musíte nevyhnutne zbaviť,“ radí Lennox.

Nahota

Podľa Lennoxa sen o tom, že ste v práci nahý je dokonalým symbolickým vyjadrením pocitu podvodníka, taktiež známeho ako podvodnícky syndróm. Mnoho ľudí prežíva v súkromí strach z toho, že ich okolie zistí, že vlastne nevedia, čo vlastne robia. Ak máte skúsenosti s podobnými snami, zrejme sa bojíte, že ostatní uvidia, kto v skutočnosti ste a bude to hrozné.

Vražda šéfa

Násilný čin vo sne je často spôsobom kompenzácie pocitu bezmocnosti v práci. Sen, v ktorom zavraždíte svojho nadriadeného v podstate je o „naprávaní zlého či schopnosti reagovať na dominanciu, kontrolu a odmietnutie“ zo strany šéfa.

Cesta výťahom

V snoch jazda výťahom medzi rôznymi poschodiami budovy často symbolizuje prechod medzi rôznymi spôsobmi myslenia. Potenciálne to môže indikovať, že vám chýba fantázia a inšpirácia, najmä ak vás v práci poverili generovaním nápadov na nový projekt. Lennox tvrdí, že to je o „strach z neschopnosti byť viac kreatívny“.

Meškanie

Sen o meškaní sa dá vysvetľovať doslovne. Lennox hovorí, že presnosť súvisí so zodpovednosťou dodržať svoje slovo. Sen je v podstate formou výkonnostného strachu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Výpoveď

Keď snívate o tom, že vás vyhodia z práce, psychológ tvrdí, že sa podvedome vysporiadavate s úzkosťou z možnosti výpovede.

Hľadanie novej práce

Pokiaľ ste momentálne nezamestnaní, sen je len odrazom vašej úzkosti, že ste bez práce. Ak však zamestnanie máte, podľa Lennoxa by sen mohol byť „výrazom túžby rozvíjať sa či viac využívať svoje schopnosti“. Dokonca môžete chcieť získať viac uznania na pracovisku.

Prenasledovanie

Ľudia často snívajú o tom, že ich prenasleduje divé zviera alebo útočník. Zatiaľ čo na povrchu sa môže zdať sen celkom všeobecný, Lennox si myslí, že reflektuje obavy z práce. „Ľudia sa v zamestnaní cítia pod tlakom, aby podali výkon a prenasledovateľom sa stáva nikdy nekončiaci rad povinností.“

Pád

Opäť platí, že tento bežný sen nie priamo súvisí s vašim profesionálnym životom, no psychológ si myslí, že by mohol odzrkadľovať nedostatok autority na pracovisku.

Nepripravený na skúšku

Ľudia zvyknú snívať o teste, na ktorý sa neučili aj v prípade, že ju ukončili pred rokmi. Lennox predpokladá, že tieto sny súvisia so strachom z nedostatočného výkonu. Strená škola i univerzita „sú prvými miestami, kde sa učíme zodpovednosti. Podobné sny sa preto vyskytujú vtedy, keď čelíme rovnakému pocitu tlaku v súčasnom živote“.

Viac o téme: Práca Sen Povedomie Snívať Tajomstvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy